Stora klimatutsläpp från sjöar och floder

När permafrosten tinar bildas många nya vattendrag, som släpper ut oväntat mycket växthusgaser enligt en ny fältstudie i västra Sibirien.
När permafrosten tinar bildas många nya vattendrag, som släpper ut oväntat mycket växthusgaser enligt en ny fältstudie i västra Sibirien. Foto: Egor Istigechev & Sergey Loiko

Utsläppen av växthusgaser från Sibiriens sjöar och floder kan vara dubbelt så stora när permafrosten tinar än man hittills har trott. Det framgår av nya studier som presenteras vid Umeå universitet.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Den tinande permafrosten på norra halvklotet leder till stora utsläpp av växthusgaser. Men hittills har det saknats exakta mätningar av hur de sjöar och floder som bildas påverkar utsläppens omfattning. Det är en brist i dagens klimatmodeller.

I en doktorsavhandling som snart läggs fram vid Umeå universitet, som bygger på långvariga fältstudier och noggranna mätningar i västra Sibirien, visar Svetlana Serikova att utsläppen av växthusgaser från vattendragen är betydligt större än vad forskarna hittills har räknat med.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons