Stora utmaningar väntar Saab

Efter bakslaget med Neuronprojektet viker Saab på börsen. De statliga miljonerna kan betraktas som teknikstöd till företaget.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det kom två på sätt och vis sammankopplade besked kring Saab förra veckan, alltså den på börsen noterade försvarsindustrin. Uppdelningen av Saab och Volvo i vardera två företag med samma namn kan förvilla.
I det första meddelades av man varslar ytterligare 350 anställda. Orsaken är att det svenska flygvapnets order på Jas Gripen är avbetade 2007. För första gången i företagets historia kommer Saab då att sakna beställningar på flygplan till Sveriges försvar.

Något annat svenskt flygplansprojekt är inte i sikte. Jas Gripen blir det sista stridsflygplan som utvecklas helt i svensk regi.
Saab riktar blickarna mot obemannade flygfarkoster, UAV efter den engelska förkortningen. Man har tagit fram prototyper för att demonstrera teknologi.
Ett större sådant projekt skulle vara samarbetet med franska Dassault i Neuronprogrammet. Det handlar om att studera och utveckla en ny generation av förarlösa stridsflygplan.
Här har uppenbarligen Försvardepartementet gått in och avtalat medverkan med sin motsvarighet i Paris. Genom en häpnadsväckande oskicklighet har försvarsministern dock inte politiskt förankrat en satsning på 750 miljoner kronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons