Annons
Analys

Ola Wong:Stora utmaningar för ny ledning

I dag börjar Nationella folkkongressen i Peking. Mötet sätter formellt punkt för det utdragna generationsskiftet i partiledningen då Xi Jinping utses till Kinas president och Li Keqiang till ny premiärminister.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Som hattparad betraktad är det kinesiska ja-sägarparlamentets årliga möte imponerande. Representanter för Kinas minoritetsfolk vandrar uppför trappan till Folkets stora sal klädda i enorma silverhattar och färgsprakande folkdräkter, samtidigt som de uttrycker sitt helhjärtade stöd till vad än partiledningen för tillfället tycker.

Delegaterna från majoritetsfolket han-kineser kommer i mörka strikta kostymer; kvinnorna i sparsmakade dressar. Militärerna i full uniform. I år lämnar de närmare 3000 delegaterna sina Breguet och Patek Phillippes hemma, dels för att det blivit något av en sport bland Kinas nätanvändare att identifiera lyxklockor på pampars handleder, men framförallt för att partiledaren Xi Jinping har använt en god del av sina första 100 dagar vid makten åt att angripa korruption och slöseri i partistaten.

Annons
Annons
Annons