Stora stygga trojkan kommer

När tjänstemän från EU, ECB och valutafonden IMF stiger av planet i Aten idag, borde grekerna rulla ut en röd matta hela vägen till Akropolis. Vad den så kallade troikan kommer fram till är nämligen avgörande för om Grekland ska få nya stödpengar och klara sig ett tag till. Annars väntar statsbankrutt.

Publicerad
Annons

Att säga att Grekland står inför ödesdagar börjar nästan kännas som att ropa vargen kommer, men de närmaste veckorna kommer att bli avgörande för grekerna. Experterna från EU-kommissionen, den europeiska centralbanken och internationella valutafonden stannar i Aten till slutet av månaden, då de ska lägga fram en rapport om tillståndet hos den grekiska patienten. Ger de rött ljus blir det ingen utbetalning av stödpengar och då är i princip loppet kört för Grekland.

Det ser inte bra ut. Trots att grekerna numer styrs av teknokraten och före detta vice ECB-chefen Lucas Papademos, som i teorin inte behöver ta samma politiska hänsyn som en fullblodspolitiker som siktar på att bli återvald, ligger landet långt efter i reformarbetet. Man har hitintills varken lyckats öka skatteintagningen, privatisera de statliga företagen, eller sänka budgetunderskottet i den utsträckning som EU/ECB/IMF har krävt. Papademos sade i början av januari att trojkan dessutom pekat ut en rad områden som måste åtgärdas, bland annat måste minimilönerna justeras, automatiska löneökningar slopas, liksom bonusar vid semestrar och inför jul.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons