Annons
X
Annons
X

Stora skillnader i svenska skolan

Det är skilda världar i den svenska skolan. I Nordmaling lämnar nästan hälften av eleverna grundskolan utan godkända betyg i alla ämnen. I Danderyd, norr om Stockholm, klarar 93 procent av eleverna målen.

(uppdaterad)

En rapport som Sveriges kommuner och landsting, SKL, presenterar idag visar att Danderyd är Sveriges bästa skolkommun, och att Nordmaling i Västerbotten är sämst.

Rankinglistan bygger på en sammanvägning av olika mått på elevernas resultat – som betyg och gymnasiebehörighet. Rapporten, som SvD har tagit del av, är i första hand tänkt som hjälp för beslutsfattare i kommunerna.

–Vi ser att de som lyckas har en politisk ledning som tar ansvar för skolan, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för lärande och arbetsmarknad på SKL.

Annons
X

Att belöna duktiga lärare, ha höga förväntningar på eleverna och följa upp deras arbete pekas ut som några framgångsfaktorer.

–Kunskapsuppföljning är jätteviktigt. Det kan handla om att se till att inga elever halkar efter tidigt, säger Per-Arne Andersson.

Skillnaderna i skolresultat är stora mellan kommunerna. I Danderyd som toppar rankingen når 98 procent av niondeklassarna gymnasiebehörighet och 93 procent av eleverna har godkända slutbetyg i alla ämnen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –A och O är att ha bra personal. Vi har en bra verksamhet och ungdomar som är intresserade av utbildningen, säger Birgitta Jacobsson, chef för utbildnings- och kulturkontoret i Danderyd.

  Danderyd är också den kommun som har landets högsta medelinkomst och flest högutbildade – men enbart sådana faktorer kan inte förklara att det går bra för eleverna, enligt Per-Arne Andersson.

  –Det finns andra kommuner där föräldrarna har hög utbildning men som hamnar längre ner på listan, säger han.

  På listans jumboplats återfinns Nordmaling. Där har 54 procent av eleverna godkänt i alla ämnen när de går ut nian. 77 procent klarar att bli behöriga till gymnasiet.

  –Det är naturligtvis inte hedrande, säger kommunchefen Magnus Haglund.

  Nordmalings skolor kritiserades nyligen hårt i en rapport från Skolinspektionen. En rad brister pekades ut, som uppföljningen av resultat och hjälpen till elever som behöver särskilt stöd.

  Magnus Haglund säger att Nordmaling lägger mycket resurser på skolan och har många behöriga lärare, men konstaterar samtidigt att det inte räcker.

  –Vi kommer nu att starta ett omfattande förändringsarbete.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X