Stora skillnader i sexualpolitiken

En ny rapport från RFSU pekar på stora skillnader i landet när det gäller till exempel p-pillerrådgivning och aborter. Därför behövs en minister som kan driva på för lika villkor, skriver Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sexualitet är inte enbart en fråga om sexuella handlingar utan något mycket större. Det handlar om jämställdhet och lika villkor, hälsa och rätten att själv få bestämma över sitt liv och sin kropp. Om att få tillgång till korrekt information och preventivmedel, om att kunna bli gravid när man vill, ­liksom att slippa oönskade graviditeter. Det handlar också om ­rätten att få ge uttryck för sin sexualitet utan att bli diskriminerad eller utsatt för trakasserier, liksom rätten att få säga nej till sex oavsett omständigheterna. Och att få hjälp när denna rätt kränks.

Men många av dessa rättig­heter är långt ifrån självklara i Sverige. Det visar den genomgång som RFSU har gjort av ­p-pillersubventioner, ungdomsmottagningar, aborter, sexologiska mottagningar, sexualbrott, våldtäkter och stödet till dem som utsatts för sexualbrott i Sveriges 21 län och regioner.

Annons
Annons
Annons