Stora skillnader i pris för Attefallstillstånd

Att uppföra ett så kallat Attefallshus på sin tomt ska enligt de nyklubbade lättnaderna i Plan- och bygglagen vara enkelt. Inget bygglov krävs, men däremot måste man göra en anmälan och få ett startbesked av byggnadsnämnden. Kostnaden och handläggningstiden för ett sådant skiljer sig stort i kommunerna runt och i Stockholm, visar en rundringning från Villaägarnas riksförbund.

Under strecket
Publicerad
CLAUDIO BRESCIANI / TT
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Annons

Nio av tio villaägare är enligt Villaägarna positivt inställda till lagförändringen som innebär att man får bygga ett så kallat Attefallshus på sin tomt. Huset, som är max 25 kvadratmeter stort och mäter som högst 4 meter i taknocken, går att uppföra utan bygglov. Men det krävs fortfarande ett starttillstånd från den kommunala byggnadsnämnden. I området som Villaägarnas riksförbund granskat kan kostnaden för ett sådant kosta mellan 1100 kronor till 18 000 kronor, beroende på vilken kommun du vill bygga i.

– Det är inte konstigt att det skiljer sig mellan kommunerna, men genom att peka på skillnaderna kanske man kan få en mer konsekvent tillämpning i landet, säger Villaägarnas samhällspolitiska chef Jakob Eliasson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons