Annons

”Stora risker om akuta psykvården slås sönder”

Vi är oroliga att Stockholms läns landsting är på väg att riskera vården av akut psykiatriskt sjuka i Stockholm. Det krävs kontinuitet och erfarenhet för att klara detta uppdrag. Som enda psykiatrisk akutmottagning är detta en kritisk verksamhet, skriver 47 jourläkare vid Psykiatriska länsakuten.

Under strecket
Publicerad
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Psykiatriska akutmottagningen i Stockholm fungerar i dag till stor del tack vare en erfaren och kompetent jourläkargrupp med låg personalomsättning, skriver artikelförfattarna.

Foto: Tomas Oneborg

I Stockholms läns landsting finns idag sju medicinska akutmottagningar och snart tio närakuter men endast en psykiatrisk akutmottagning, belägen på S:t Görans sjukhusområde. Hit kommer polis, ambulans, psykiatrisk ambulans, kriminaltransport, sjuktransport, mobila jourteam och gående patienter. Akutmottagningen tar emot remisser från övriga akutmottagningar och vårdgivare och står för en betydande del av de psykiatriska slutenvårdsinläggningar som görs på mottagande kliniker i länet. En grupp om cirka 70 jourläkare bemannar de fem jourlinjerna, bakjour inräknat, och handlägger majoriteten av de akut psykiatriskt sjuka patienterna i Stockholms län på kvällar, nätter och helger. Totalt handläggs upp emot 90 patienter per dygn.

Förutom att inneha ett speciellt akutuppdrag skiljer sig arbetsmiljön från de övriga akutmottagningarna i länet. Här koncentreras agiterade och utåtagerande patienter och blir något man får lära sig att hantera. Element har slitits loss, patientsängar välts, inredning slagits sönder och droppställningar använts som vapen. En polis tjänstevapen har varit mycket nära att hamna i fel händer, en jourläkare har varit nära att bli knivhuggen och ett skarpladdat vapen har hittats i väntrummet.

Annons
Annons
Annons