Stora problem med tandimplantat

Tandimplantat som ger nya perfekta vita tänder har hittills varit en framgångssaga för tandvården och en guldgruva för en ständigt växande bransch. Men nu är succén hotad. Fler och fler riskerar att mista sina implantat. En i det närmaste okänd följdsjukdom har blivit ett allvarligt bakslag för de alltmer populära tandimplantaten. Svårbehandlade inflammationer ökar kraftigt i tandvården. Flera åtgärder dras nu igång för att bromsa utvecklingen.

Under strecket
Publicerad
Annons

De mest oroade talar om en ”tidsinställd bomb”, en ”krutdurk”, en gigantisk utmaning för tandvården. Deras varningar gäller ett utanför tandvården okänt problem med de allt vanligare tandimplantaten. De är inte alls den perfekta lösningen som reklamen basunerar ut. Tvärtom kan de ge upphov till svåra infektioner runt de inopererade skruvarna som i sin tur leder till att käkbenet förstörs och i värsta fall lossnar implantaten.

Denna sjukdomsprocess har till och med fått ett eget namn: peri-implantit (där prefixet ”peri” står för ”om” eller ”kring”):

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons