Annons
X
Annons
X

Stora prisskillnader i butiker

Det skiljer 900 kronor mellan den dyraste och billigaste matkassen i Stockholms län, enligt pensionärsorganisationen PRO:s årliga prisundersökning.

Av TT
(uppdaterad)

Billigast är matkassen med 60 basvaror i Södra Älvsborg där den i genomsnitt kostade 1 317 kronor. Dyrast är den i Stockholm med 1 554 kronor i snitt medan riksgenomsnittet är 1 451 kronor.

Skillnaderna mellan matpriserna i små respektive stora butiker är fortfarande stora, skriver Dagens Nyheter.

Enligt PRO:s mätning har några vanliga receptfria läkemedel, Alvedon, Ipren och Nezeril, sjunkit i pris sedan i fjol med mellan 1,1 och 2,9 procent.

Annons
X

I övrigt har PRO i årets undersökning inte mätt prisskillnader över tid, bara prisskillnader mellan olika slags butiker och mellan olika landsändar.

De regionala prisskillnaderna i landet stämmer nog ganska väl. Men i övrigt ger inte Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandeln, mycket för PRO:s undersökning.

– Lite naivt, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Handlarna får i förväg veta att undersökningen är på gång och då justeras priserna ner helt enkelt, enligt Svaton.

  – Det fungerar inte att vara så öppen som PRO är, säger han.

  Att Stockholm åter är dyrast hänger ihop med storstadens nackdelar ur handlarens perspektiv, längre öppettider, högre personalkostnader, dyrare lokaler med mera, enligt Svaton.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X