Annons

Stora mejlprotester mot FRA-lag

Närmare en halv miljon protestmejl mot FRA-lagen hade på söndagskvällen kommit in till riksdagens ledamöter. ”Jag har aldrig fått så många mejl”, säger riksdagsledamoten Johan Pehrson (fp) , en av dem som röstade ja till det hårt kritiserade lagförslaget, till SvD.se.

Under strecket
Publicerad

Det är Expressen.se som erbjuder sina läsare att fylla i ett protestformulär mot lagen. Formulären har sedan mejlats automatiskt till de ledamöter som röstade ja till lagen eller avstod från att rösta.

– Det är många medier inklusive Expressen som ägnat sig åt självrannsakan de senaste dagarna. Det har funnits oerhört starka känslor mot den här lagen bland våra läsare men debatten har ägts av bloggosfären istället för de traditionella medierna. Som publicist känner jag oro för vad en sådan här lagstiftning betyder för meddelarfriheten, därför tog vi det här initiativet, säger Thomas Mattsson, chef för Expressen Digitala Medier som själv har skickat in ett formulär.

Hittills har riksdagen tagit emot närmare 500 000 mejl till de riksdagsledamöter som röstade ja för en och halv vecka sedan.

– Jag har aldrig varit med om en sådan omfattning på en och samma gång. Vi har fått en hel del samtal från oroliga riksdagsledamöter men allt flyter på, vi har beredskap, säger Lars Östberg, it-chef i riksdagen till SvD.se.

Annons
Annons

Under gårdagseftermiddagen sa systemet dock ifrån och klassade samtliga inkomna mej från Expressens server som spam – skräppost.

– Men det här får vi nog vänja oss vid, det här är den moderna tidens protestlistor. Det enda som kan hända är att det tar längre tid för ledamöterna att gå igenom sin post, säger Lars östberg till SvD.se.

Johan Pehrson (fp) är en av dem som fått en hög av protestmejl i sin inkorg.

– Jag har inte hunnit gå igenom dem men det är helt klart fler än vad jag brukar få, även om jag även vanligtvis får många mejl.

Det finns ett stort missnöje bland medborgarna för den lag du röstade för. Hur ser du på det som riksdagsledamot?

– Det är bra att debatten fortsätter. Det finns ett brett politiskt stöd för att vi ska ha en väl fungerande underrättelsetjänst med signalspaning. Men den bild som funnits i medierna på sistone har gett bilden av en massavlyssning och det är en missuppfattning, säger Johan Pehrson till SvD.se.

Även Henrik von Sydow (m), en av dem som ursprungligen varit emot lagförslaget men som sedan valde att rösta ja välkomnar den fortsatta debatten:

– Det är bra att folk hör av sig. Men jag har inte hunnit läsa mejlen än.

Om FRA-lagensvd.sesam.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons