Annons
X
Annons
X

Stora markförluster för IS under 2015

IS förlorade 30 procent av sitt territorium förra året, uppger den USA-ledda koalitionen. Men att mäta terrorgruppens makt i territorium är problematiskt, menar Irakexperten Joel Ahlberg.

Av TT
Kriget mot IS
[object Object]
Irakiska styrkor efter att de tagit över staden Ramadi från IS i slutet av december. Foto: Osama Sami/AP

**Terrororganisationen **Islamiska staten (IS) har lidit stora markförluster. Jämfört med när det var som störst krympte territoriet med 30 procent förra året, enligt den USA-ledda koalitionen som kämpar mot IS.

– I Irak tror vi att det rör sig om 40 procent. I Syrien är det svårare att få fram en bra siffra, men vi tror att det är runt 20 procent, säger överste Steve Warren, talesperson för koalitionen, enligt Reuters.

Men att på traditionellt vis mäta framgångar och motgångar i territorium är problematiskt med en icke-traditionell organisation som IS, menar Joel Ahlberg, Irakexpert vid Folke Bernadotteakademin.

Annons
X

– Man analyserar organisationen utifrån dess militära kapacitet och eventuella kontroll över territorium, medan dess verkliga styrka vilar på andra pelare, bland annat en uppskruvad religiös retorik, en känsla av en sunnitisk förödmjukelse och ett svar på auktoritära regimer.

**Vem som kontrollerar **vad är en gråzon, vilket Ahlberg menar att al-Ramadi är ett bra exempel på. Irakisk militär intog staden med stöd av amerikanskt bombflyg och förklarade den befriad.

– När de väl är inne i samhället och inte kan få hjälp av flygunderstöd övergår det till en annan typ av strid – med självmordsbombningar, krypskytte och andra svårigheter – som IS behärskar, säger Joel Ahlberg.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag har svårt att tänka mig att de som ritar de här kartorna skulle åka i öppen bil i områden man säger att IS förlorat, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Irakiska styrkor efter att de tagit över staden Ramadi från IS i slutet av december.

  Foto: Osama Sami/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X