Annons
X
Annons
X

Stora magasin kostade liv

Massakern på Utöya hade kunnat bli mindre omfattande om Breivik hade haft ett vapen med ett litet magasin. Det menar kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki. Sam­tidigt säljer svenska vapenhandlare trummagasin som laddas med 100 skott.

Anders Behring Breivik hade tio stycken magasin med 30 skott vardera. På 90 minuter hann han döda 68 – nästan en person i minuten. Om han hade haft ett vapen med mindre eldkraft så hade utgången kunnat vara annorlunda.

–Om han hade haft ett besvärligare vapen så hade han behövt ladda om oftare, det hade självklart sparat liv. Om han hade haft ett riktigt krångligt vapen så hade någon i bästa fall kanske kunnat övermanna honom, säger Jerzy Sarnecki, kriminologiprofessor vid Stockholms universitet.

I dag är magasin inte licenspliktiga i Sverige och det finns inga restriktioner på dessa. Hos svenska vapenhandlare kan man köpa magasin som rymmer 30 skott, samma kapacitet som Breivik hade.

Annons
X

På vissa handlares hemsidor finns även trummagasin att köpa, både till Ruger Mini-14 och till andra semiautomatiska vapen. Sådana magasin rymmer runt 100 skott.

–Det är totalt meningslöst, varför ska man ha det? Det finns bara två skäl att ha vapen. Det är jakt och sportskytte. I inget av dessa sammanhang är det meningsfullt att ha 100-skottsmagasin. En stor mängd ammunition ökar risken för att det används på ett otillbörligt sätt, säger Jerzy Sarnecki.

Till hösten kommer regeringen lägga en proposition om bland annat skärpta krav på vapenhandlare. Under förra veckan meddelade justitieminister Beatrice Ask att man ska titta på om man, som en del av denna proposition, kan skärpa reglerna för vapenmagasin.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men enligt Charlotte von Essen, departementsråd på Justitiedepartementet, kan det dröja innan ett förslag om skärpta magasinregler kan bli verklighet.

  –Vi måste analysera problemet och se hur man kan åtgärda det på bästa sätt. Som det ser ut nu kommer det inte komma med i förslaget till hösten. Så jag kan inte spekulera i hur ett sådant förslag skulle kunna se ut.

  SvD har sökt vapenhandlare som har trummagasin utlagda på sina hemsidor, men de har inte gått att nå.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X