Annons

Stora likheter mellan dagens IT-utopier och romantiken

I sin bok ”Technoromanticism” visar Richard Coyne att de föreställningar om till exempel gränslös gemenskap och rasering av hierarkier som vuxit fram kring den nya kommunikationsteknologin i själva verket bygger på ett arv från framför allt romantiken.

Under strecket
Publicerad

Domen mot den 19-årige amerikanen Shawn Fanning och hans framgångsrika IT-företag Napster gav över en natt den hårdnande kampen mellan storkapital och anarkistiska ideal på Internet ett ansikte. Att en högre domstol i San Francisco i sista stund lät företaget fortsätta i väntan på vidare beslut är inte oväsentligt, men den senaste tidens rättsprocesser mot illegal verksamhet på nätet tyder på en alltmer kraftfull strävan efter att tämja de oregerliga datornäten. Fanning bar på en dröm om en global gemenskap för musikintresserade långt bortom skivbolagens kontroll. Han utvecklade därför en mjukvara för gratis nedladdning av musikfiler från nätet. Från individualismens högsäte på den amerikanska västkusten formulerades än en gång en längtan efter en icke-reglerad samhörighet av fritt tänkande och handlande individer.

Denna längtan kan i olika skepnader spåras genom årtionden av motkulturer: från 60-talets hippiekult, över hackerkultur och cyberpunk till dagens IT-entreprenörer. Men i skuggan av det fria informationsflödet lurar alltid motsatsen. I det väldiga datornätets finmaskighet samexisterar svårigheten att överblicka och reglera med långt ifrån uttömda möjligheter till omärklig bevakning och registrering. När nätet sägs ha en anarkistisk grundstruktur behöver man påminna om dess militära ursprung, vilket ger den finfördelade strukturen en helt annan mening. Dess kaotiska virrvarr skapades för att meddelanden skulle kunna komma fram under brinnande krig, även om delar av nätverket slogs ut. Den dröm om gränslös gemenskap, utplånande av hierarkier, demokratisk nyordning, intimitet och inte minst omedelbarhet som i dag är relaterad till digitala medier är långt ifrån ny.

Annons
Annons
Annons