Annons

Stora grillguiden - Tips för en lyckad utekväll

Marinad, grillkol, rätt temperatur... Det är mycket som ska klaffa på en grillfest. Vi har tips och recept för en lyckad utekväll i trådgården! Text: Sara Ghisler

Under strecket
Publicerad
Foto: JUREK HOLZERBild 1 av 23
Foto: JONAS MELCHERSONBild 2 av 23
Foto: JUREK HOLZERBild 3 av 23
Foto: VÄSTERBOTTENOSTBild 4 av 23
Foto: TASTELINEBild 5 av 23
Foto: JUREK HOLZERBild 6 av 23
Foto: JUREK HOLZERBild 7 av 23
Foto: TASTELINEBild 8 av 23
Bild 9 av 23
Foto: JENNY GRIMSGÅRDBild 10 av 23
Foto: PRIVATBild 11 av 23
Foto: JUREK HOLZERBild 12 av 23
Foto: JUREK HOLZREBild 13 av 23
Foto: TASTELINEBild 14 av 23
Foto: EMMA MATTSONBild 15 av 23
Bild 16 av 23
Foto: TASTELINEBild 17 av 23
Foto: JONAS MELCHERSONBild 18 av 23
Foto: TASTELINEBild 19 av 23
Foto: TASTELINEBild 20 av 23
Foto: TASTELINEBild 21 av 23
Foto: TASTELINEBild 22 av 23
Foto: TASTELINEBild 23 av 23
Foto: JUREK HOLZERBild 1 av 4
Foto: JONAS MELCHERSONBild 2 av 4
Foto: JUREK HOLZERBild 3 av 4
Foto: VÄSTERBOTTENOSTBild 4 av 4
1/2
Foto: JUREK HOLZER
2/2
Foto: JONAS MELCHERSON

Checklista för grillmeistern:

Grilla rätt. Tänk på var du grillar, ett jämnt underlag är en bra regel. Vatten i sprayflaska för att släcka flammor i grillen är ett bra knep.

Krydda rätt. Salta inte för kraftigt i marinaderna eftersom det drar ur vätska ur fisken.

Tag köttet ur kylen i god tid så det är rumsvarmt när du lägger det på grillen.

Tänd grillen i god tid. Det tar minst en 30 min att få bra glöd....

Läs fler tips här

Foto: JUREK HOLZER

Grillad sparris med citroncreme

Recept: Melker Andersson

Foto: VÄSTERBOTTENOST

Grillad Salsiccia med Västerbottensost-crème

Prova gärna en smakrik korv. Den här blir garanterat en favorit på sommargrillen.
Till receptet

Annons
Annons
Foto: TASTELINEBild 1 av 4
Foto: JUREK HOLZERBild 2 av 4
Foto: JUREK HOLZERBild 3 av 4
Foto: TASTELINEBild 4 av 4
Foto: TASTELINE

Grillade räkor från Soho

Oslagbart goda och så trevliga att skala och njuta tillsammans med vänner.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Grillad fläskfilé med bacon- och kaprisvinägrett

Lyxig fläskfilé med salt vinägrett - en höjdare! Receptet är till en buffé med 20 gäster.
Till receptet.

Foto: JUREK HOLZER

Grillad lammstek med salsa verde

En salsa verde – en grön kall sås med örter, sardeller och kapris rör du snabbt ihop medan grillen blir het.
Till receptet

Foto: TASTELINE

Oxfilé med söt ancho-chokladkryddning

Choklad och oxfilé är en fantastisk kombination. Chokladens beska och sötma lyfter fram grillsmaken perfekt.
Till receptet.

Annons
Annons
Bild 1 av 4
Foto: JENNY GRIMSGÅRDBild 2 av 4
Foto: PRIVATBild 3 av 4
Foto: JUREK HOLZERBild 4 av 4

Grillad halloumi

Grillad ost från Cypern.
Läs hela receptet.

Foto: JENNY GRIMSGÅRD

Hamburgare

Melker Anderssons recept. En otroligt god burgare är ovanlig att stöta på. Lägg ner lite tid på detta recept, så behöver du inte leta längre.
Till receptet.

Foto: PRIVAT

Grillade fruktspett med passionerad sås

Av Erika Varga Persson. Delfinalist i Årets Hemmakock 2009.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Helgrillat

Grillad entrecôte med rucolasmör och hemgjorda pommes frites är ett av 4 somriga recept.

Annons
Annons
Foto: JUREK HOLZREBild 1 av 4
Foto: TASTELINEBild 2 av 4
Foto: EMMA MATTSONBild 3 av 4
Bild 4 av 4
Foto: JUREK HOLZRE

Grilla ett spett

4 nya grillfavoriter på pinne.
Till recepten

Foto: TASTELINE

Klassisk aioli

En klassisk aioli passar bland annat till fisksoppa, bröd och räkor.
Till receptet

Foto: EMMA MATTSON

Chilimajo

Gör din egen majonnäs med lite sting. Om man tar bort chilin är detta ett bra
grundrecept
majonnäs.
Till receptet

Gör eget kryddsmör

Kryddsmör är grillkockens bästa vän. Dels för att det är gott och men också för att det är ett smidigt tillbehör som kan förberedas i god tid. Smaksättningen kan varieras i det oändliga men om fantasin tryter har vi här listat några av våra egna favoriter.
Läs mer

Annons
Annons
Foto: TASTELINEBild 1 av 4
Foto: JONAS MELCHERSONBild 2 av 4
Foto: TASTELINEBild 3 av 4
Foto: TASTELINEBild 4 av 4
Foto: TASTELINE

Tillbehören gör skillnaden

Marinera mera. En mustig marinad kan få den tråkigaste grillbit att förvandlas till en smakupplevelse utöver det vanliga.

Thaikryddad kycklingmarinad

Foto: JONAS MELCHERSON

Fläskköttmarinad special

Till receptet

Foto: TASTELINE

Marinad med lime, apelsin och chili

Till receptet

Foto: TASTELINE

Köttmarinad

Tips! Om du hittar flytande hickoryessens, s k liquid smoke, som ger röksmak åt marinaden kan det vara roligt att prova. Var försiktig bara, essensen är väldigt rökig i smaken.
Till receptet

Annons
Annons
Foto: TASTELINEBild 1 av 3
Foto: TASTELINEBild 2 av 3
Foto: TASTELINEBild 3 av 3
Foto: TASTELINE

Lammarinad

Köttet utan problem ligga i marinaden under flera dagar utan att bli dåligt.
Till receptet

Foto: TASTELINE

Klassisk BBQ-sås

Servera såsen till grillmiddagen eller använd den att pensla på köttet mot slutet av grilltiden.
Till receptet

Foto: TASTELINE

Sauce Vierge

Namnet på den här kalla grönsakssåsen kommer sig av den franska benämningen på jungfruolja – vierge betyder i det här sammanhanget just jungfru.
Till receptet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons