Annons

Naod Habtemichael:Stora företag kan också konkurrera

Mark Zuckerberg, Facebook.
Mark Zuckerberg, Facebook. Foto: Mark Lennihan/TT

Facebook, Amazon och Apple står inför utfrågning om sin position på marknaden i dag. Men man ska inte glömma att även stora företag konkurrerar, inte minst med varandra, och att uppstickare har visat sig kunna växa fort.

Under strecket
Publicerad

Konkurrensfrågor står på agendan när vd:arna för Facebook, Apple, Amazon och Google ska förhöras i en så kallad antitrust-utfrågning i USA:s kongress ikväll. Utfrågningen förväntas ligga till grund för en utredning om landets redan hårda konkurrenslagar behöver skärpas för att passa dagens digitala era.

Det är sunt att företag som har stor makt över vår personliga integritet och dominerar viktiga sektorer möts med viss skepsis. I en tid då data blivit hårdvaluta behöver politiken slå vakt om medborgarnas privatliv.
Historien om USA:s så kallade antitrust-lagstiftning sträcker sig långt tillbaka. Domaren Robert Bork låg bakom ett skifte i högsta domstolens syn på monopol och konkurrens med sin bok ”The Antitrust Paradox” som kom 1978. Hans utgångspunkt var att ledordet för antitrustlagstiftningen bör vara ekonomisk effektivitet. I stället för att värna småföretag gentemot storföretag, som det fungerat tidigare, menade Bork att det centrala borde vara om konkurrenssituationen ger lägre priser och fler valmöjligheter för konsumenterna.

Annons
Annons
Annons