Annons
X
Annons
X

Stora faktabrister i SD:s artikel

GRANSKADE ORD | I en debattartikel i gårdagens Aftonbladet skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han ser muslimer som det största hotet för Sverige sedan andra världskriget. Men de faktauppgifter som han hänvisar till saknar grund – på punkt efter punkt, visar SvD:s genomgång.

Ett ”tag cloud” visar vilka ord som är vanligast förekommande i till exempel en artikel. Här visas de ord som förekommer flest gånger i Jimmy Åkessons debattartikel i Aftonbladet.
Ett ”tag cloud” visar vilka ord som är vanligast förekommande i till exempel en artikel. Här visas de ord som förekommer flest gånger i Jimmy Åkessons debattartikel i Aftonbladet. Foto: .

Om debattartikeln från Sverigedemokraterna:

Läs mer:

Länk till Aftonbladets debattartikel aftonbladet.se Sverigedemokraterna svd.se

1)
”Islam har ingen motsvarighet till Nya testamentet och inget allmänmänskligt kärleksbudskap”.

Samtliga världsreligioner som bygger på Gamla testamentet torgför den så kallade gyllene regeln. ”Ingen av er är troende på riktigt förrän han önskar sin broder detsamma som han önskar sig själv”, citeras islams profet Muhammed. Inom islam är Jesus en av de viktigaste profeterna. Göran Larsson, islamolog vid Göteborgs universitet, menar att SD framställer islam och muslimer framställs om en enhetlig massa. ”Men det finns inte
en tolkning av Nya testamentet, det finns inte
en läsning av Koranen”, säger han.

Annons
X

2)
”I en brittisk undersökning från 2007 uppgav 37 procent av de unga, brittiska muslimerna att de skulle föredra sharialagar framför brittisk lag
och lika många ansåg att den som konverterar från islam skall avrättas.

Tankesmedjan Policy Exchanges mätning visade att 37 procent mellan 16 och 24 år skulle föredra att leva under sharialag (sharia i sig kan för muslimer vara allt från religiös etik till de hårdföra lagar som somliga muslimska diktaturer har). Men ju äldre de tillfrågade var, desto färre svarade ja. Och inte i någon åldersgrupp fanns en majoritet som föredrog sharia före brittisk lag.

Rapportens huvudförfattare Munira Mirza skrev hur mätningen i själva verket visade en komplex verklighet bortom stereo-typer: ”De flesta muslimer är väl integrerade, vill leva under brittisk lag och föredrar att skicka sina barn till blandade skolor. De vill inte leva i dystra getton avskurna från samhället. Religionen är inget hinder för integration och är mycket ofta i linje med att vara – och känna sig – brittisk.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  3)
  Åkesson beskriver det historiska förhållandet mellan Islam och det kristna Europa som ”nästan 1400 år av krig och motsättningar”.

  Krig har under perioden förekommit mellan kristna kungar och stater och muslimska kungar och stater – men också mellan kristna och kristna och muslimer och muslimer, samt mellan alla andra. ”Att det förkommit krig kan man inte bortse från, men mer än det har det förekommit kontakter”, säger Mohammed Fazlhashemi, professor i idéhistoria vid Umeå universitet. ”Ett exempel är det antika bildningsarbete som under medeltiden räddades av muslimska insatser. Via lärdomscentra på platser som Andalusien återfördes senare det antika arvet plus det som muslimska tänkare lagt till och blev en del av det europeiska bildningsidealet.”

  4)
  Åkesson skriver att städer som Malmö kommer att få en ”muslimsk majoritet”.

  SCB för inte statistik över religionstillhörighet och födelsetal. Det går lika lite som att säga hur många judar eller kristna som kommer att bo i en stad i framtiden säga hur många muslimer som gör det.

  5)
  Åkesson skriver att för 20 år sedan skulle de flesta svenskar ha haft mycket svårt att tro att ”ett tiotal mus
  limska terrororganisationer skulle komma att etablera sig i Sverige”.

  Säkerhetspolisen ställer sig undrande. Dels till begreppen: ”Vi talar inte med begrepp som ’muslimska terrororganisationer’, lika lite som vi talar om kristna eller judiska grupper”, säger Säpos talesman Patrik Peter. De grupper som Säpo övervakar är inte religiösa utan politiska, som extrema islamister. Men även innehållet förvånar: ”Vi går inte ut med sådana siffror men generellt kan jag säga att det låter mycket”, säger Patrik Peter.

  6)
  ”...svenska förskolor slutar servera fläskkött.”

  Tre förskolor i Södra innerstaden i Malmö beslutade 2007 att sluta servera fläskkött. Kommunens förklaring var att man då fick mer tid och resurser till att öka kvaliteten på övriga maträtter. ”Det finns inget principiellt förbud mot fläsk. Man kan till exempel servera skinka till julen”, säger Freda Leander, informatör vid stadsdelsförvaltningen.

  7)
  ... ”att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna”.

  Åkesson saknar grund för båda.

  ”För det första har vi i Sverige en påtagligt vid juridisk definition av vad som är våldtäkt. Det gör att fler gärningar i Sverige bedöms och registreras som våldtäkt än i flertalet andra länder, skriver Brottsförebyggande rådets generaldirektör Jan Andersson. ”För det andra lägger vi i Sverige på ett mycket tidigt stadium i processen ner ovanligt mycket arbete på att registrera alla fall som kan misstänkas vara våldtäkt”.

  Staten kartlägger inte religiös bakgrund på brottslingar i sta- tistik och det är sällan som det noteras i en brottsutredning om någon är kristen, jude eller muslim. Våldtäkt är ingenting som islam förespråkar, tvärtom så är brottet enligt religionen allvarlig synd.

  Svaren bygger på intervjuer med fler representanter för svenska myndigheter, islamforskare och statistiker än de som citeras.

  Annons
  Annons
  X

  Ett ”tag cloud” visar vilka ord som är vanligast förekommande i till exempel en artikel. Här visas de ord som förekommer flest gånger i Jimmy Åkessons debattartikel i Aftonbladet.

  Foto: . Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X