X
Annons
X

Stora byggeriet kring Stora Bryggeriet

Byggnaden som ursprungligen inrymde Stora Bryggeriet på Kungsholmen i Stockholm har en mycket spännande historia. Efter bryggeriperioden blev det tillverkning av mediciner. Nu ska byggnaden på Lindhagensgatan 133, uppförd 1890-1892, bli en del av den nya stadsdel som ska byggas i Hornsberg, med såväl kontor som bostäder.

Stora Bryggeriet grundades 1890 med Stockholms Enskilda Bank som huvudägare. I Hornsberg vid fältmarskalken Gustaf Horns gamla slott på Kungsholmen köptes en stor sjötomt på närmare 39 000 kvadratmeter. Den 1 juli 1890 sattes spadarna i jorden för att bygga ett stort bryggerikomplex vid stranden av Ulvsundasjön. Byggnaden ritades av Maschinenfabrik Germania i Chemnitz men själva fasaden skapades av Stockholmsarkitekten Gustav Lindgren.
I juni 1892 var den första ölen klar att släppas ut på marknaden. Bryggeriet bedrev en mycket aktiv marknadsföring med vackra affischer och etiketter, skapade av kända konstnärer. Men marknadsföringen som skapade stort sug efter ölet hade också en biverkning. Problemet lär ha varit att produktionskapaciteten inte var tillräcklig för att möta den stora efterfrågan som följde. Det gjorde att kvaliteten på drycken blev lidande och ölet kom därmed i vanrykte. Stora Bryggeriet blev aldrig riktigt lönsamt och dessutom var konkurrensen från AB Stockholms Bryggerier
knivskarp.

Stockholms Bryggerier däremot hade bra flyt på sin verksamhet i dubbel bemärkelse och hade finansiella muskler att ta för sig av företag i samma bransch. 1910 köptes bland annat Pilsnerbryggeriet och Münchenbryggeriet. Dessutom lättade Stockholms Bryggerier på plånboken och glufsade i sig H E Carlstens porterbryggeri för att få konkurrenten nedlagd och bort från banan.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X