X
Annons
X

Stora brister i skydd för hotade

I dag föll domen mot den man som misstänks ha knivhuggit sin före detta sambo till döds på öppen gata i Malmö tidigare i år. Fallet uppmärksammar stora brister i myndigheternas agerande. Samarbetet mellan myndigheter måste öka och gemensamma hot- och riskbedömningar göras, skriver kammaråklagare Ulrika Rogland.

I dag föll domen mot den man som stått åtalad för att ha mördat sin före detta sambo på öppen gata i centrala Malmö i februari i år. Han knivhögg henne inför deras barn, fyra och sex år gamla, på gården till deras hemliga boende. I dag dömdes han till livstids fängelse för mord.

Mannen var redan tidigare dömd för brott mot kvinnan. 2011 frihetsberövade han henne i deras tidigare gemensamma bostad när hon skulle hämta några saker till barnen. Han hade suttit häktad fram till huvudförhandlingen, men försattes då på fri fot i avvaktan på att domen vunnit laga kraft eftersom tingsrätten inte ansåg att det fanns risk för fortsatt brottslighet. Mannen var tidigare ostraffad och familjen hade levt under välordnade förhållanden i ett mindre samhälle utanför Malmö. Kvinnan var övertygad om att mannen tänkte döda henne och när han försattes på fri fot fick hon genom kvinnojouren ett hemligt boende.

Annons
X
Annons
X
Annons
X