Annons

Stora brister i skydd för hotade

I dag föll domen mot den man som misstänks ha knivhuggit sin före detta sambo till döds på öppen gata i Malmö tidigare i år. Fallet uppmärksammar stora brister i myndigheternas agerande. Samarbetet mellan myndigheter måste öka och gemensamma hot- och riskbedömningar göras, skriver kammaråklagare Ulrika Rogland.

Under strecket
Publicerad

I dag föll domen mot den man som stått åtalad för att ha mördat sin före detta sambo på öppen gata i centrala Malmö i februari i år. Han knivhögg henne inför deras barn, fyra och sex år gamla, på gården till deras hemliga boende. I dag dömdes han till livstids fängelse för mord.

Mannen var redan tidigare dömd för brott mot kvinnan. 2011 frihetsberövade han henne i deras tidigare gemensamma bostad när hon skulle hämta några saker till barnen. Han hade suttit häktad fram till huvudförhandlingen, men försattes då på fri fot i avvaktan på att domen vunnit laga kraft eftersom tingsrätten inte ansåg att det fanns risk för fortsatt brottslighet. Mannen var tidigare ostraffad och familjen hade levt under välordnade förhållanden i ett mindre samhälle utanför Malmö. Kvinnan var övertygad om att mannen tänkte döda henne och när han försattes på fri fot fick hon genom kvinnojouren ett hemligt boende.

Annons
Annons
Annons