Annons
X
Annons
X

Stora bosättarplaner på Västbanken

Israeliska myndigheter planerar att bygga så många bostäder på den ockuperade Västbanken att antalet bosättare nästan fördubblas, uppger aktivistgruppen Fred nu som bevakar bosättarfrågan.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Enligt rapporten, som presenterades samma dag som USA:s utrikesminister Hillary Clinton väntades till Israel, vill bostadsdepartementet låta bygga minst 73 000 nya bostäder på Västbanken. 15 000 av dessa ska redan ha godkänts.

Israels bosättningar på ockuperad mark, olagliga enligt folkrätten, har länge utpekats som ett av de största hindren för fred mellan Israel och palestinierna. Den internationella Färdplanen för fred kräver att all utbyggnad av bosättningar ska upphöra.

Israel å sin sida pekar på att palestinierna inte uppfyller sina åtaganden, främst att stoppa attacker mot Israel.

Annons
X

Enligt Fred nu lever i dag 280 000 israeler i 121 bosättningar på Västbanken. Om de planerade nybyggena genomförs kan antalet bosättare fördubblas, uppger organisationen.

En talesman för bostadsdepartementet säger att planerna bara gäller ”potentiella” byggprojekt och att de måste godkännas av flera instanser.

– I praktiken genomförs bara en liten del av dessa urbaniseringsprojekt, säger talesmannen Eran Sidis.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ytterligare cirka 200 000 israeler lever i östra Jerusalem, också det ockuperat och annekterat av Israel.

  Jerusalem TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X