Annons

Stor vithaj vid populär medelhavsö

Vithajen ses ofta som en brutal dödsmaskin som kastar sig över alla byten i lämplig storlek och sliter sönder dem. Men skenet bedrar. Forskning visar att vithajarnas bytesval varierar från individ till individ.
Vithajen ses ofta som en brutal dödsmaskin som kastar sig över alla byten i lämplig storlek och sliter sönder dem. Men skenet bedrar. Forskning visar att vithajarnas bytesval varierar från individ till individ. Foto: David Doubilet
Under strecket
TT
Publicerad

En fem meter lång vithaj har siktats i vattnet i närheten av ön Cabrera, söder om Mallorca, uppger Der Spiegel. Det är första gången på årtionden som en vithaj har upptäckts i dessa vatten, skriver marinbiologen Ricardo Sagarminaga van Buiten vid forskningscentret Alnitak, på sin Facebooksida.

Iakttagelser av vithaj nära ögruppen Balearerna, dit Cabrera hör, i västra Medelhavet, är sällsynta. Inte minst eftersom det inte alltid gått att bekräfta att det verkligen handlat om just en vithaj. Enligt Ricardo Sagarminaga van Buiten är detta den första vetenskapligt bekräftade iakttagelsen av denna hajart som gjorts i området på minst 30 år. Enligt biologerna var den aktuella hajen cirka fem meter lång och den observerades under en dryg timme.

Annons
Annons
Annons