Annons

Stor variation på zinfandelvinerna

Idag går vi i mål med vår sommardruvserie. Starten gick för nio veckor sedan med krispiga och fräscha sauvignon blanc. Vi avslutar maffigt, solmoget mörkbärigt, fatigt och strävt – vi snackar zinfandel.

Under strecket
Publicerad

Zinfandels ursprungsland är Kroatien och en druva som heter crljenak.

Foto: AP PHOTO/ERIC RISBERG Bild 1 av 1

Zinfandels ursprungsland är Kroatien och en druva som heter crljenak.

Foto: AP PHOTO/ERIC RISBERG Bild 1 av 1
Zinfandels ursprungsland är Kroatien och en druva som heter crljenak.
Zinfandels ursprungsland är Kroatien och en druva som heter crljenak. Foto: AP PHOTO/ERIC RISBERG

SOLMOGET

Säg zinfandel och de allra flesta tänker direkt på USA. Men ska vi vara helt korrekta så är zinfandel inget unikt för USA, förutom namnet kanske. Det är nämligen samma druva som i Italien heter primitivo. De flesta brukar tro att druvan kom till USA från just södra Italien, men egentligen gick det till så här:

Zinfandels ursprungsland är Kroatien och en druva som heter crljenak. Därifrån togs den dels till södra Italien och blev primitivo men också till Wien i Österrike för vidare transport under 1820-talet till Long Island i östra USA. Och ett par decennier senare vidare därifrån till Kalifornien. Sedan dess har druvan växt och frodats i Kalifornien och haft två storhetstider.

Den fick sitt första genombrott under guldruschen då den snabbt blev populär hos både odlare och vindrickare.

Annons
Annons

På 1980-talet fick den sin andra stora boom, när en rad mindre men seriösa vinproducenter, med Ravenswood, Seghesio och Ridge i spetsen, började leka med druvan med målsättningen att göra superhögkvalitativa viner. Dessa producenter ligger fortfarande i framkant men har följts av mängder av kvalitetsproducenter som gör goda viner på druvan.

Hur ett zinfandelvin smakar kan vara svårt att veta innan man öppnat korken. Det finns ett antal olika varianter och stilar och det går att hitta allt mellan blaskigt lätt sötsliskigt rosévin och megakraftigt uppspritat rött portvinsliknade vin på hyllorna. Det finns flera anledningar till denna variation. Druvan har varit vida utbredd i Kalifornien och vinproduktionen har anpassats efter vad den närmaste marknaden har efterfrågat. Till exempel dök de så kallade white zinfandels upp på 1970-talet då rödvin var ute. Fälten var dock fulla med zinfandeldruvor och lösningen blev att göra ett lätt rosafärgat ”vitt” vin.

Men att variationen är så stor beror också på att druvan påverkas av var den odlas. Kalifornien är stort och rymmer flera olika klimatzoner. Zinfandelklasarna mognar också väldigt ojämnt. På en och samma klase kan hälften av druvorna vara gröna medan andra hälften är färdigmogna. Beroende på hur man attackerar detta problem smakar vinerna olika. Riktigt seriösa producenter klipper bort ojämnt mogna klasar och får på så vis fram bästa möjliga vin.

Men hur smakar zinfandelviner då? Jo, när de är som bäst underbart mörka och ofta packade med solmogen mörk bärighet – björnbär, mullbär, mörka körsbär och blåbär. Stor strävhet i kombination med rik bärighet och så lite krydda och eldigt alkoholbett i slutet. Smakrik mat rekommenderas till.

Annons
Annons

Vissa druvor finns överallt, som chardonnay och cabernet. Andra kan direkt härledas till ett land: Pinotage hör hemma i Sydafrika, carmenère i Chile och nero d’avola i Italien. USA:s druva heter zinfandel.

SJU GODA ZINFANDEL-VINER

Betyg: 5 av 6

Seghesio Cortina Zinfandel

299:-, 2006, Dry Creek Valley, USA, 94232, Röda fruktiga & smakrika, kan lagras

Supergott vin som blandar söt men sval mörk vildhallonbärighet med syrliga toner och toffyfat. Kralligt matvin, 15 % alkohol, så drick inte för mycket.

Betyg: 5 av 6

Seghesio Sonoma Zinfandel

175:-, 2007, Sonoma County, USA, 22562, Röda fruktiga & smakrika

Kraftfullt gott vin full med mogen mörk bärighet, krydda och stor strävhet. Trevligt att dricka till viltkött, gärna med lite gelé eller lingon till.

Betyg: 4 av 6

Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel

99:-, 2006, Kalifornien, USA, 26001, Röda fruktiga & smakrika

Från en av de verkliga pionjärerna inom ”fine wines”. Vinfirmans slagord är ”no wimpy wines” – och vinet är verkligen kraftigt.

Betyg: 4 av 6

A Mano Primitivo

79:-, 2008, Apulien, Italien, 2308, Röda fruktiga & smakrika

Samma druva alltså. Inte riktigt samma smak, men det finns likheter. Söta körsbärstoner och lakrits i doften och bärig lite eldig smak. Till inte alltför smakrik mat.

Betyg: 3 av 6

7 Deadly Zins

115:-, 2007, Lodi, USA, 6690, Röda fruktiga & smakrika

Väldigt sötmoget fruktigt vin med nästan lite godistoner, rostade fattoner och lätt rökighet. Servera gärna något sött i maten, som honungsglaze, som dämpar de söta tonerna något.

Betyg: 1 av 6

Lord Zinclair White Zinfandel

55:-, 2009, Kalifornien, USA, 6291, Rosévin

Förvirrande namn: rosé som kallas vit men är gjord på röda druvor. Sött godis/hallonsoda-vin som passar bäst som drink-vin på sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons