Annons

Stor variation i svenska aktiefonders avkastning

Vårens och sommarens tjurrusning på Stockholmsbörsen har gett skjuts åt aktiefonderna. Men det är stora variationer i Sverigefondernas avkastning. Hittills i år har Spiltan och Pelaro aktiefond ökat med 43,4 procent, medan Delphi Sverige tillväxtfond ökat med 10,6 procent.

Under strecket
Publicerad

Rallyt på Stockholmsbörsen drog i gång på allvar i mars och sedan årsskiftet har SX All-share stigit med drygt 20 procent (alla kurser i artikeln per den 22 augusti). Enligt fondinformationsföretaget Morningstars databas är genomsnittet för kategorin Sverigefonder under samma period 23,6 procent, vilket visar att Sverigefonderna generellt sett slagit index.

Men fondförvaltarna har lyckats olika i sina placeringar av investerarnas pengar. Bäst har det gått för Göteborgsbaserade Spiltan och Pelaro aktiefond (finns också i PPM) som räknat från årsskiftet har förvandlat 100 000 kronor till 143 400 kronor. - Jag bryr mig inte om marknaden, om aktieindex, valutor eller räntor går upp eller ner. Sådant ägnar jag ingen tid åt, utan tittar helt och hållet på företagen, säger Anders Wengholm som förvaltar framgångsfonden.

Annons
Annons
Annons