Annons
Recension

LadiesStor underhållning med udda damer

MÄRKLIG VÄRLD. Med ”Ladies” följer Johan Hakelius upp sin bok ”Döda vita män”, denna gång med porträtt av excentriska brittiska kvinnor. Han är en briljant stilist, rolig att läsa. En given julklapp för anglofiler, tycker Mats Gellerfelt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den finaste komplimang en skribent fordomdags kunde få, var att betecknas som en god stilist. Nu är tyvärr de goda stilisterna på utdöende, det är angelägnare att vara ”känd från tv”. Undantagen finns emellertid. Johan Hakelius är en briljant stilist, alltid lika rolig att läsa. Även om han ibland i all sin påhittighet kan bli en smula oxbridge-studentikos. Men det må vara honom förlåtet. Det är trösterikt att läsa någon vars stil man omedelbart känner igen.

Hakelius är anglofil, eller snarare, enligt egen utsago, angloman. Det innebär att han slukar allt brittiskt med hull och hår, från tweedkostymerna till de udda personligheterna. Häromåret gav han ut den festliga ”Döda vita män”, som handlade om just udda och excentriska brittiska män, den ena ibland knäppare än den andra. Jag undrade då, om det verkligen är sant, att britter till den milda grad är sådana knäppgökar, eller om det i själva verket är en myt, cementerad av inte minst film och tv-serier. De flesta engelsmän är väl som folk är mest. Eller? Må var och en döma själv.

Annons
Annons
Annons