Stor risk för smittat kött på skolmatsedeln

Hälften av kycklingen som serveras i skolornas matsalar importeras från länder där magbakterien campylobacter frodas, visar SvD:s granskning. Trots att sjukdomen ska anmälas kontrolleras inte om importkycklingen är smittad.

Under strecket
Publicerad

”Kycklingklubba med med ajvar, tzatsiki och bulgur”, står det på matsedeln på Södra Latins gymnasium på Södermalm i Stockholm.

Foto: ANGELICA ZANDER, SVENSKA DAGBLADE
Annons

”Kycklingklubba med ajvar, tzatsiki och bulgur”, står det på matsedeln på Södra Latins gymnasium på Södermalm i Stockholm. Kyckling är en populär rätt i skolan och även hemma vid matborden ökar kycklingkonsumtionen stadigt. Skillnaden är att privata konsumenter kan välja en svensk kyckling och därmed löpa mindre risk att smittas av campylobacter och minimal risk att drabbas av salmonella och multiresistenta bakterier.

Skoleleverna är helt beroende av vilken kyckling kommunen väljer att köpa in.

Annons
Annons
Annons