Annons
X
Annons
X

Stor razzia mot fildelare

Polisen slog på tisdagen till mot misstänkta fildelare på flera platser i Sverige. Enligt åklagare Fredrik Ingblad rör det sig om personer som spridit mellan 9 000 och 17 000 musikfiler via en så kallad DC-hub.

Polisen gjorde under tisdagsförmiddagen tillslag på fem olika platser i Sverige. Tre personer i respektive Upplands Väsby, Handen söder om Stockholm och i Docksta i Ångermanland togs in till förhör och delgavs misstanke om brott. Enligt TT anhölls en 28-årig man från Göteborg under dagen men släpptes efter förhör. Misstanken rör olaglig fildelning och brott mot upphovsrätten.

Åklagare Fredrik Ingblad säger till SvD.se att personerna använt två så kallade DC-hubbar för att lägga upp mellan 9 000 och 17 000 musikfiler. Vid razziorna togs flera datorer i beslag.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Några av personerna har erkänt, säger Fredrik Ingblad.

  Annons
  X

  Informationen om tillslagen är fortfarande knapphändig, men enligt Fredrik Ingblad väntas fler uppgifter senare i eftermiddag. Vid lunchtid kunde han inte säga var tillslagen ägt rum eller om flera personer ska tas in till förhör.

  Bakom anmälan står skivbolagens intresseorganisation Ifpi, uppger deras vd Lars Gustafsson för SvD.se. Organisationen har gjort ett flertal polisanmälningar mot personer som fildelar.

  – Vi har gjort ett antal anmälningar och nu börjar det äntligen hända saker hos polis och åklagare, säger han till SvD.se och fortsätter:

  – Den här gången har man inte bara gått efter de som driver hubbarna, utan också kunder hos dem.

  Magnus Mårtensson, jurist på Ifpi, vet inte exakt hur många hubbar som anmälts men uppskattar att det rör sig om runt 40-50 stycken.

  Enligt juristen är DC-hub, tillsammans med bit torrent, den vanligaste typen av fildelningsnätverk i Sverige.

  – Om man ska förklara det väldigt enkelt så fungerar en hub ungefär som en telefonväxel. Vill man till exempel ha låten Like a Virgin med Madonna så skickar man en förfrågan till hubben. Förfrågan skickas därifrån vidare till alla andra som är uppkopplade, säger han.

  För att ta reda på om en DC-hub sprider olagligt material kopplar Ifpi upp sig mot hubben och tar reda på dess ip-adress.

  – Vi använder sedan hubben ett tag för att vara säkra på att det verkligen sprids olagligt material, säger Magnus Mårtensson.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X