Annons

Stor politisk betydelse i rättegång

En skock getter passerar utanför Lideta Federal High Court. Innanför grindarna inleds i dag rättsprocessen mot Johan Persson och Martin Schibbye. De riskerar 40 års fängelse och många initierade hävdar att de svenska journalisterna inte kommer att få en rättvis dom.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Martin Schibbye

Foto: PHOTO: JONAS GRATZER/KONTINENT ABild 1 av 8

Johan Persson

Foto: KONTINENT AGENCYBild 2 av 8

Domstolen i Addis abeba där rättegången mot de båda svenska journalisterna kommer att hållas. ”Det här är en politisk rättegång där domaren är helt styrd av regeringen som avgör straffen”, säger en källa till SvD.

Foto: LARS PEHRSONBild 3 av 8

Anhöriga till de fängslade svenskarna är på plats i Addis Abeba. Johan Perssons pappa Kjell Persson, Martin Schibbyes hustru Linnea Schibbye, mamma Karing Schibbye, samt Linneas pappa.

Foto: LARS PEHRSONBild 4 av 8

Här hålls Martin Schibbyes och Johan Perssons rättegång.

Foto: LARS PEHRSONBild 5 av 8

En rättegångssal i domstolsbyggnadet.

Foto: LARS PEHRSONBild 6 av 8

De fängslade svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson.

Bild 7 av 8

SvD:s utsända i Etiopien Jan Blomgren och Lars Pehrson.

Foto: LARS PEHRSONBild 8 av 8

ADDIS ABEBA
– Det här är en politisk rättegång där domaren är helt styrd av regeringen som avgör straffen, säger en källa med mångårig erfarenhet av afrikansk politik, som ställer upp på en intervju med SvD under förutsättning att det blir anonymt.

Källan säger att människorättsorganisationer tidigare jämfört situationen i grannlandet Eritrea med förtryckarländer som Nordkorea och Burma.

Annons
Annons
Annons