Annons
X
Annons
X

Stor polisinsats vid vräkning av romer

Demonstranter och poliser var på plats när en grupp rumänska romer vräktes från en grusplan i Sollentuna. Tio demonstranter uppgavs på kvällen ha gripits.

– De stör ingen och kräver inget, säger Barkat Hussain (V), en av demonstranterna, om de vräkta rumänerna.

**På torsdagsmorgonen hade **ett 50–60-tal demonstranter samlats på en grusplan i Helenelund i Sollentuna utanför Stockholm. De protesterade mot att en grupp rumänska romer som bosatt sig där skulle vräkas från platsen, efter en begäran från kommunen.

Anställda från kronofogden var också på plats, liksom många poliser. Men vräkningen avbröts tillfälligt på grund av demonstranterna. Senare på dagen började dock rumänerna lämna platsen frivilligt, säger SvD:s fotograf Lars Pehrson, som är på plats.

– En del har packat ihop det de har i väskor och gått mot pendeltågsstationen. Andra har burit det de äger ur tälten och lagt utanför, de verkar vänta på transport. Allt går lugnt till. Socialkontoret i Sollentuna kommer att ha öppet till 13 idag för dem som vill komma dit, säger Lars Pehrson.

Annons
X

På eftermiddagen hade i princip alla boende i lägret lämnat det frivilligt. Däremot var det runt 15 demonstranter som polisen tvingade från platsen.

– En del fick vi bära därifrån, och en del gick själva, säger Mona Johansson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

På torsdagskvällen uppgavs att 10 personer gripits och ytterligare 20 omhändertagits, rapporterar TT. De gripna är misstänkta för störande av förrättning och för att inte ha hörsammat polisen. 

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Runt 40 av **de omkring hundra som bodde i lägret tog sig till kommunhuset i Sollentuna där kommunen erbjöd hjälp att resa till Rumänien.

  – De andra vet jag inte var de tar vägen, säger Douglas Lithborn (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna.

  Det är Vänsterpartiet i Sollentuna som tillsammans med flera andra organisationer arrangerat demonstrationen till stöd för romerna.

  – Vi kräver att de ska respektera mänskliga rättigheter och visa medmänsklighet. De stör ingen på den här platsen, den används inte till något och syns inte för omgivningen, säger Barkat Hussain, gruppledare för Vänsterpartiet i Sollentuna.

  Han har pratat med romerna genom tolk.

  – De är ledsna för att de inte får vara i fred någonstans. De trakasseras i hemlandet, när de kommer hit trakasseras de också. De är anspråkslösa människor, de kräver inget från kommunen, säger Barkat Hussain.

  De rumänska romerna har tidigare bott i Högdalen och Huddinge, och nu i Sollentuna. I början av mars kontaktade Sollentuna kommun kronofogden för att de skulle vräkas från platsen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X