Annons

”Stor osäkerhet inför Ericssons rapport”

Trump och stigande räntor hör till de faktorer som investerarna oroar sig mest för just nu. Nästa vecka drar rapportsäsongen igång och chefsstrateg Peter Malmqvist på Remium pekar ut ett antal bolag som kommer att presentera sämre vinster än väntat. De sa han i torsdagens Ekonomistudion.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad

Peter Malmqvist, chefsstrateg Remium gästade Ekonomistudion.

Foto: TT & SvDBild 1 av 1

Peter Malmqvist, chefsstrateg Remium gästade Ekonomistudion.

Foto: TT & SvDBild 1 av 1
Peter Malmqvist, chefsstrateg Remium gästade Ekonomistudion.
Peter Malmqvist, chefsstrateg Remium gästade Ekonomistudion. Foto: TT & SvD

Trumps ständiga utspel i sociala medier lyfter Peter Malmqvist fram som det absolut största orosmolnet för börsen just nu.

– Allt bleknar jämfört med den amerikanska presidenten, i stor sett varje vecka släpper han någon typ av nyhet eller tweet. En “normal” president  skulle släppa en liknande nyhet högst en gång per halvår. Donald Trump är det klart största orosmomentet just nu, säger Peter Malmqvist i Ekonomistudion.

En annan faktor är stigande räntor menar han.

– Räntorna är i USA är på väg uppåt och amerikanerna håller på att överhetta sin ekonomi med skattesänkningar och annat, vilket är ett orosmoment på lite längre sikt.

Efter reklamen visas:
Vilka bolag kommer vinstvarna?

Redan nästa vecka är det upp till bevis för ett par av börsens storbolag när rapportsäsongen återigen drar igång. På fredag om en vecka lämnar bolag som Ericsson, Telia, Investor och SSAB. Och för de bolag som väntas redovisa sämre vinster än väntat infaller fönstret att vinstvarna nu. Enligt Peter Malmqvist finns det fler sektorer som ligger illa till.

Annons
Annons

– Där placerarna förväntar sig att det kommer att gå mycket sämre det är inom byggsektorn, det har att göra med den turbulens vi har sett på bostadspriserna under hösten och fram till för någon månad sedan, det har smittat av sig på framtidstron inom den sektorn, säger han och fortsätter.

– Sedan kan kan man alltid lyfta fram Ericsson som är inne i en väldigt turbulent period med stora förändringar och omstruktureringar vilket drar kostnader. Med den här typen av kostnader är det väldigt svårt för placerarna att “hitta rätt”. Även bolaget självt har haft svårt att hitta rätt i de senare kvartalen.

Enligt Peter Malmqvist är den globala konjunkturen god vilket han tycker också syns i prognoserna i verkstadsföretagen och i basindustrin som är väldigt exportberoende.

Om man jämför med de senaste kvartalen?

– Det är lite svagare, det har graderats ned successivt, optimismen för ett år sedan var större än vad den är i dag, när jag tittar på genomsnittssiffror ser jag att för ett kvartal sedan förväntade sig placerarna 8-9 procents vinsttillväxt nu förväntar vi oss 4-5 procents vinstillväxt, säger Malmqvist i Ekonomistudion.

Se hela torsdagen program av Ekonomistudion härsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons