Stor okunskap om tortyrens konsekvenser

Var tredje asylsökande i Sverige uppskattas ha varit utsatt för tortyr. Men okunskapen om offrens fysiska och psykiska men är stor – såväl inom sjukvården, socialtjänsten och skolan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Skenavrättningar är en vanlig metod för tortyr.

Skenavrättningar är en vanlig metod för tortyr.

Foto: Staffan Löwstedt
Juan Moyano/Aop
Foto: Juan Moyano/Aop
Ferenc Ungor/Aop
Foto: Ferenc Ungor/Aop
Tony Kyriacou/Aop
Foto: Tony Kyriacou/Aop
Annons

Omkring 4000 tortyroffer har psykiatrikern Tuire Toivanen träffat under sina över 20 år vid Röda korsets center för torterade flyktingar i Stockholm. Men trots att var tredje asylsökande i Sverige uppskattas ha varit utsatt för tortyr är okunskapen om de efterföljande fysiska och psykiska symptomen stor inom sjukvården, socialtjänsten och skolan.
Här är de vanligaste tortyrmetoderna och dess fysiska och psykiska konsekvenser.

Fallaka: Denna tortyrmetod går ut på att man slår med batonger, käppar, piskor eller andra tillhyggen mot offrets fotsulor. Slagen framkallar en intensiv smärta som startar i fötterna och sedan sprids över hela kroppen. Tortyrformen är särskilt vanlig i Mellanöstern.
Offrets normala gångförmåga kan förstöras för all framtid eftersom slagen orsakar nekros (vävnadsdöd) i fotens mjuka strukturer. Den långvariga smärtan kan också leda till utmattning och koncentrationsproblem.

Annons
Annons
Annons