Spritsmugglingen till Sverige ökar kraftigt

Flera lokala S-politiker slår nu larm om den ökande langningen av smuggelsprit i Skåne. De kräver att regeringen tillsätter en smugglingskommission för att vässa insatserna mot den illegala handeln över gränsen.

– Det är våra ungdomar som är målgruppen för den här svarthandeln, säger tidigare riksdagsmannen Anders Bengtsson (S) i Östra Göinge.

Publicerad
Smugglingen via Trelleborgs hamn har ökat.

Smugglingen via Trelleborgs hamn har ökat.

Foto: Emil Malborg
Annons

Smugglingen av alkohol slår alla rekord i Skåneregionen och det är numera inte bara via Helsingborg och betalstationen Lernacken i Malmö som de stora mängderna av billig alkohol rullar in över gränsen. Den stora ökningen kommer via Polenfärjorna till hamnarna i Ystad och Trelleborg.

– Det är en väldigt tydlig trend med polska ligor som kommer in med enorma mängder som antingen ska säljas i södra Sverige eller köras till Norge där de får ut dubbla priset. Det är närmast ofattbara mängder och nyligen stoppade vi 13 skåpbilar som var fyllda till bredden med sprit, vin och öl. Vi beslagtog 30 000 liter alkohol på en enda polsk färja, berättar Sune Rydén, Tullverkets nationella specialist på alkohol och tobak.
Ett annat mönster som blivit allt tydligare är den kraftigt ökande smugglingen via bussar. Det är 20-25 personer som åker fram och tillbaka över gränsen med rejäla mängder alkohol vid varje busstur.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons