Annons
X
Annons
X

Stor japansk bitcoin-sajt nedsläckt

Tokyo-baserade Mt Gox, en av världens största handelsplatser för den virtuella valutan bitcoin, har släckts ned. Mt Gox stoppade tidigare i februari uttag tillsvidare sedan ledningen uppdagat misstänkta affärer. Totalt kan ett värde av mer än två miljarder kronor ha stulits från företaget.

I söndags avgick Mark Karpeles, vd för Mt Gox, från bitcoin-stiftelsens styrelse, vilket många tolkat som ett hårt slag mot den virtuella valutans trovärdighet.

Under måndagskvällen meddelade en rad ledande Bitcoin-företag att Mt Gox hade planer på att lämna in en konkursansökan. Mt Gox drabbades senast i februari av allvarliga tekniska problem, vilket ledde till att valutan tappade nästan 40 procent av sitt värde på bara några dagar. Dessutom uppges Mt Gox ha varit utsatt för en stor stöld som inte ska ha uppdagats på åratal.

Enligt ett dokument som har cirkulerat på internet har Mt Gox förlorat 744 000 Bitcoins i en stöld. Summan motsvarar 6 procent av de 12,4 miljoner Bitcoins som finns i rörelse. Veckans Affärer skriver att vid en stöld kommer bolagets kunder med stor sannolikhet inte att få tillbaka sina pengar inom en någorlunda nära framtid.

Annons
X

Nu skriver New York Times att Mt Gox kan utmana expansionen av den nya marknadsplatsen som satts ihop av SecondMarket. Den nya handelsplatsen skulle ha utgjort en möjlig ingång för Bitcoin inom det traditionella bankväsendet.

Den Tokyobaserade marknadsplatsen Mt Gox skapades 2010 och blev snabbt den mest populära platsen för att handla med den virtuella valuta. Men företaget har drabbats av flera intrång och teknologiska problem.

Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, anser att finns två sidor av det som nu inträffat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Mt Gox är en av de största aktörerna och det är klart att det finns en förtroendeeffekt som kan påverka folks vilja att investera. Samtidigt, om det nu visar sig att sajten blivit hackad så kan man jämföra med en bank som rånas - bara därför blir det inte en effekt för valutan, säger han till TT.

  Klart är att nyheten fått valutan att rasa. En bitcoin var på tisdagen värd 135 amerikanska dollar, jämfört med 900 dollar i januari.

  – Det är en extrem volatilitet och man blir mörkrädd. Det går att jämföra med IT-bubblan i slutet av 90-talet, säger Javeus.

  TT/SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X