Annons
X
Annons
X

Stor IT-attack mot företag i Sverige

Nyhetsbyrån TT utsattes på måndagsmorgonen för en it-attack. Därefter har ett flertal andra svenska bolag däribland SJ och flera stora banker drabbats - med omfattande tekniska problem som följd. Även Försvarsmakten har attackerats.

– Det är tekniskt begåvade människor som gör det här. Allt i från enskilda individer till löst sammansatta organisationer och ända upp på statsnivå, säger Anders Ahlqvist, IT-expert på Rikspolisstyrelsen, till TT

FÖRSVARSMAKTEN OCH SWEDBANK DRABBADE

– Det skickas mängder, hundratusentals meddelanden, till vår publika webbadress. Vår brandvägg stoppar dem men det blir en överbelastning av systemet, säger Mats Johansson, redaktionschef på Tidningarnas Telegrambyrå, TT, som efter att ha bekämpat attacken i cirka två timmar fick igång sin nyhetsdistribution igen vid 12-tiden på måndagen.

Därefter har det rapporterats att även Försvarsmakten och SJ har drabbats av liknande överbelastningsattacker i dag. Det har även bankerna Swedbank, SEB och nätmäklaren Nordnet gjort rapporterade TT på eftermiddagen sedan de löst sina problem.

– Våra tekniker säger att det är en så kallad ddos-attack, säger Mats Johansson.

Annons
X

Han ni mottagit något hot om detta?

– Absolut inte. Men det är väl en del företag som drabbats av det här på sista tiden.

Hur allvarligt är detta?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi tar alltid allvarligt på att vi inte kan komma ut med våra nyheter. Vi prioriterar säkerheten högt för att skydda vårt interna arbete och att inga utomstående ska kunna komma åt vårt material. Det har det heller inte varit någon som helst fara för nu heller. Däremot har vi haft ett avbrott i distributionen, säger Mats Johansson.

  – Att vi får sändningsavbrott händer emellanåt eftersom det komplext system. Men det är sällan något som blir så allvarligt så att våra kunder ens märker det.

  Försvarsmakten drabbades också av en överbelastningsattack på måndagen, säger Niklas Englund, chef för gruppen digitala medier. Även sedan attacken avvärjts kunde det vara svårt ett tag att komma in på försvarets sajt eftersom man valde att blockera trafik från olika håll.

  – Vi aktiverar vissa förändringar som antagligen gör att man inte kommer in, säger Englund.

  Försvaret drabbades tillsammans med flera andra myndigheter för nästan en månad sedan i den dittills mest spridda attacken mot svenska mål. Försvarsmakten polisanmälde den attacken som misstänks ha utförts av personer som sympatiserar med den våldtäktsefterlyste Wikileaksgrundaren Julian Assange.

  Även SJ var på förmiddagen troligen utsatt för en ddos-attack. Störningarna började klockan 10.30 och först 11.50 fungerade bokningen via nätet igen.

  – Attacker av den här typen pågår ständigt mot myndigheter, organisationer och företag och det verkar inte finnas någon direkt plan bakom. Skjuter man mot polisen eller åklagare kan man kanske förstå det, men attacker mot Brottsförebyggande rådet och Domstolsverket är lite mer obegripligt. Det känns som svenska mål är utsatta i stor skala nu för tiden, säger Anders Ahlqvist, IT-expert på Rikspolisstyrelsen, till TT.

  Dagens fortsatta nätattacker följer det mönster som polisen sett de senaste veckorna.

  – Det är ingen som vet riktigt varför det sker. Vårt intryck är att man testar säkerheten och samlar information om hur motståndskraftiga systemen är och hur snabbt man får upp dem igen om attackerna lyckas ta ner dem, säger Anders Ahlqvist.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X