Stor IT-attack mot företag i Sverige

Nyhetsbyrån TT utsattes på måndagsmorgonen för en it-attack. Därefter har ett flertal andra svenska bolag däribland SJ och flera stora banker drabbats - med omfattande tekniska problem som följd. Även Försvarsmakten har attackerats.

– Det är tekniskt begåvade människor som gör det här. Allt i från enskilda individer till löst sammansatta organisationer och ända upp på statsnivå, säger Anders Ahlqvist, IT-expert på Rikspolisstyrelsen, till TT

Under strecket
Publicerad
Annons

– Det skickas mängder, hundratusentals meddelanden, till vår publika webbadress. Vår brandvägg stoppar dem men det blir en överbelastning av systemet, säger Mats Johansson, redaktionschef på Tidningarnas Telegrambyrå, TT, som efter att ha bekämpat attacken i cirka två timmar fick igång sin nyhetsdistribution igen vid 12-tiden på måndagen.

Därefter har det rapporterats att även Försvarsmakten och SJ har drabbats av liknande överbelastningsattacker i dag. Det har även bankerna Swedbank, SEB och nätmäklaren Nordnet gjort rapporterade TT på eftermiddagen sedan de löst sina problem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons