Hela denna artikel är en annons

Stor guide: Sveriges gömda resmål

Hur väl berest är du inom Sverige? Nu har SJ tillsammans med Google tagit fram en guide med åtta mindre kända resmål – alla topprankade i Google Maps och lätta att nå med tåg. Här hittar du resmål för dig som gärna undviker de vanliga destinationerna.

Har du redan betat av Sveriges mest välkända platser? Vill du upptäcka något helt nytt? Då är guiden ”Sverige 5,0” något för dig. Guidens destinationer är unika resmål i Sverige som både fått höga betyg av användare på Google Maps och som dessutom går att nå klimatsmart med tåg. Här är några resmål du troligtvis inte redan besökt.

Här hittar du fler okända resmål!track.adform.net

Kvansäs bokskog

En av de högsta och nordligaste belägna bokskogarna i Sverige. Skogen har stått där den står åtminstone sedan 1600-talet och är i dag ett naturreservat. Kvänsås bokskog är kanske inte platsen för den som söker vådliga vandringsäventyr, men för barnfamiljer är den närapå perfekt. Här finns goda möjligheter för klättringssugna barn och vuxna som vill bejaka sin inre apa. Bokskogen är också perfekt för promenader i sakta mak. Kanske avslutar ni med en picknick?

Ta sig hit: SJ-tåg till Nässjö. Res därefter till Eksjö med länstrafikens tåg.

Capella Ecumenica

Söderköping, eller "Sörping" som det ibland heter i folkmun, är en pittoresk liten småstad som nästan ger Astrid Lindgren-vibbar när man går längs kullerstensgatorna. Och det är inte så konstigt. Det var nämligen här som de klassiska Madicken-filmerna en gång spelades in. Här kan man ströva runt i den orörda naturen, dra iväg på sälsafari eller bara ägna sig åt kontemplation vid Sancta Annas Kapell på Västra Gärsholmen.

Ta sig hit: SJ-tåg till Norrköping C. Ta buss mot Söderköping. I samband med gudstjänster på Capella Ecumenica avgår en kyrkbåt från Kungshällsudden.

Boka din tågsemester här! track.adform.net

Härmanö

Härmanö var tidigare ett fiskesamhälle, under den tid då svenskarna i princip levde på sill, men idag är området mest känt som naturreservat. Några gamla fiskestugor finns kvar på ön, men det är framförallt för naturens skull man tar sig hit. Inte minst de som gillar att fågelskåda, eller vandra. På Härmanö finns inga bilar – så det enda surrandet som hörs kommer från bin, möjligen tillsammans med någon enstaka fyrhjuling. Och i Tegneby på Orust ligger Tavlebords honungsgård – som bland annat erbjuder B&B, bisafari, ekologiskt fika samt – såklart – möjligheten att köpa ekologisk honung.

Ta sig hit: SJ-tåg till Göteborg C. Buss till Tuvesvik där färjan till Gullholmens hamn avgår.

Här hittar du fler okända resmål!track.adform.net

Sjurberg

Ett par kilometer från Rättvik ligger Sjurberg – en by vid Siljans kust, som har lockat många turister genom åren. Byn är pittoresk så det förslår och här finns även Persborgs brygga. Här fanns ett turisthotell vid sekelskiftet, med vidhängande ångbåtsbrygga och kallbadhus – som raserades av högvatten på tjugotalet. Men ortens byalag har återuppfört både brygga och badhus; ett arbete som tog åtta år och stod färdigt 2009. Och idag kan man bada från den långa bryggan, både sommar- och vintertid.

Ta sig hit: SJ-tåg till Rättvik. Från Rättvik avgår buss till Kaplaskogen, 300 meter från Sjuberg Siljan.

Här hittar du fler okända resmål!track.adform.net

Reserekommendationer
SJ har fokus på att kunna erbjuda trygga resor och att undvika smittspridning och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär till exempel att SJ inte kör med full beläggning på snabbtågen och den som reser på egen hand kan välja plats med tomt säte bredvid vid bokning via vår platskarta.

Läs mer om SJ:s senaste information om Covid-19track.adform.net

För att minska smittspridning är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och att varje person tar ansvar om att inte resa vid det minsta sjukdomssymtom, tvätta händerna noggrant, att hålla avstånd till andra och undvika trängsel.

Annons
Annons
Annons