Stor framtidstro på telefoni via w-lan

Under strecket
Publicerad
Annons

Helsingfors Nu räknar Nokia med att många framöver kommer att ringa via de trådlösa nätverk (w-lan) som finns i bruk på arbetsplatser, i hemmen och på offentliga platser som kaféer och konferensanläggningar.
Och går det som Nokia hoppas kommer de då att använda en ny typ av mobiler som även fungerar för telefonsamtal i trådlösa nät. Inte minst för många företag kan det här bli en lockande lösning. På jobbet kan de anställda då använda sin mobil för att ringa via det trådlösa nätverket och den vanliga företagsväxeln. Utanför jobbet använder de samma mobil men ringer då i stället via mobilnätet.

På många håll i världen, bland annat i USA, innebär det här att man får betydligt bättre täckning inomhus än tidigare. Men det gör också att företagen kan få ned kostnaderna, dels genom att de anställda bara behöver en telefon och dels genom att det på kontoret bara krävs ett datanät, inte två separata tele- och datanät.
Teoretiskt blir det också möjligt att införa en rad nya tjänster som kombinerar telefoni och
data. Men här här det mer osäkert just nu.
Nokia räknar i vilket fall med att det redan i år blir omkring 5 miljoner personer som använder mobilen för att ringa via de trådlösa näten. Den siffran ökar sedan snabbt till 35 miljoner 2007 och 105 miljoner 2009.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons