Stor fest när ny ed avläggs

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Röda, blå och vita flaggor och banderoller pryder redan de stora byggnaderna som kantar kortegevägen mellan kongressen och Vita huset. Men röster höjs mot att George W Bush tänker fira sin starten på sin andra presidentperiod med fyra dagars festligheter - mitt under ett krig.
Programmet kring den 20 januari - som omfattar konserter, luncher, middagar, fyrverkerier och nio baler - inleds redan i morgon och den totala budgeten väntas uppgå till 40 miljoner dollar eller i runda tal 280 miljoner kronor.
Teckningar av presidenthustrun Lauras och döttrarna Barbaras och Jennas specialdesignade balklänningar har släppts, medan Bush själv skojade att han inte bestämt om han ska knyta på sig en röd eller en blå slips än.
Installationsfestligheterna betalas huvudsakligen av privata donationer, men Washingtonpolitikerna har klagat bittert över de extra utgifterna för en kraftigt utökad säkerhetsbevakning. De fick rådet att pengarna kunde tas ur budgeten för hemlandssäkerheten, vilket inte var
populärt.

Annons

En genomgång av donatorerna, som här inte begränsas av kampanjfinanslagar, visar att merparten av pengarna kommer från företag och den krets förmögna människor som bidragit till andra evenemang och till Bushs valkampanjer.
Kärnkraftslobbyn har exempelvis skickat in nära 700 000 kronor, med förklaringen att Bush är en av deras vänner. Bush underströk i en av många intervjuer i dagarna att han anser att kärnkraften är en utmärkt energikälla.
Förra gången det begav sig, år 2000, var det en del som ondgjorde sig över att Bush var beredd till ett så extravagant firande med tanke den tveksamma valutgången. Den här gången anser en del även inom de egna leden att pengarullningen är olämplig när det ställs frågetecken om soldaternas utrustning i fält. Franklin D Roosevelt nöjde sig med en kortege och en enklare lunch i Vita huset under krigsåret 1945, erinrar sig de så kallade presidenthistorikerna.
Det väntas bli en hel del demonstrationer också den 20 januari. I ett e-kedjebrev uppmanas folk att
inte göra av med en enda cent den dagen och olika protestgrupper väntas visa sitt missnöje med Bushs politik under en parad längs Pennsylvania Avenue på torsdag eftermiddag.

Annons
Annons
Annons