Stor dag när Olivia var med på julkalenderinspelning

Olivia drömmer om att få besöka en filminspelning. SvD Junior var med när drömmen blev sann – vid inspelningen av nya julkalendern!

1/2

Olivia tyckte att det roligaste med inspelningen var att träffa barnskådisarna Vincent, Monna och Naima.

Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet
2/2

Foto: Tomas Oneborg

Olivia lider av en allvarlig mag- och tarmsjukdom. Hennes största intresse är teater, och därför var det ­något som hade med det att göra som hon ville önska sig på sin speciella dag.

–  Jag tänkte att jag skulle önska något som mina föräldrar inte kan fixa. En resa kan de ju till ­exempel ordna, men de hade ­aldrig kunnat göra så att jag får vara med om en tv-inspelning, ­berättar Olivia när SvD Junior träffar henne på inspelningsplatsen.

En lördagsmorgon i november knackade det på dörren hemma i Bunkeflostrand. Det var Marie, en kvinna som jobbar som volontär på Min stora dag, en organisation som hjälper svårt sjuka barn att uppfylla drömmar.

–  Jag tänkte: "Vem är det här? Det måste vara en kollega till min mamma". Sedan berättade hon att jag hade fått en stor dag. Först tänkte jag: "Okej, vad innebär det?". Sedan blev jag väldigt blyg och väldigt glad, säger ­Olivia.

Hon fick göra tre önskningar, där det var just önskan om att vara med på inspelningen av julkalendern som gick att genomföra.

–  Så nu har jag längtat länge efter den här dagen, säger hon.

I årets julkalender, "Jakten på tidskristallen", kommer tiden att stanna den 23:e december – och det kanske inte blir någon jul­afton.

I sminket får Olivia hjälp av kostymör/maskören Daniela Krestelica att testa olika peruker. En peruk tar cirka 40 timmar att göra – ett heltidsjobb för en person under en vecka. Foto: Tomas Oneborg

De enda som har förmågan att resa till universums mitt och stoppa att det sker är tre barn, som tillsammans med en professor ska klara det svåra uppdraget. Fastän det känns långt till jul spelas julkalendern in redan nu under våren. Monna, Naima och Vincent spelar rollerna som Asrin, Lima och Max.

–  Det är ett drömjobb! berättar Monna, som har skådespelat i nästan hela sitt liv.

Barnen visar runt Olivia i inspelningsstudion. Där är mycket byggt av grejer som lånats från skroten.

–  Kolla här Olivia, allting här inne är roligt – det finns inget som är tråkigt, säger Monna när de går omkring i en paus.

De testar allting, och Olivia har förberett frågor till barnen. När det är dags för tagning måste alla vara knäpptysta, och Olivia får sitta med hörlurar och titta på en stor skärm för att kunna hänga med i det som spelas in. Bara några sekunders tv-film tar väldigt lång tid att spela in.

Mycket folk bakom kulisserna! Skådespelaren Eva Rydberg, regissören Oskar Mellander, A-fotografen Andres Rignell, B-fotografen Alexandra Magnusson, mask- och kostymassistenten Sofia Bolander lär Olivia hur det går till när det är dags för tagning. Foto: Tomas Oneborg

Olivia får också klappa i klappan när det är dags för tagning, och får se hur alla jobbar bakom ­kulisserna.

Det finns många olika yrken som ansvarar bland annat för smink, kläder, foto och att bygga upp miljöerna.

–  Det roligaste var att få hänga med de andra barnen, och att klappa i klappan när de skulle börja filma, säger Olivia.

Olivia tyckte att det roligaste med inspelningen var att träffa barnskådisarna Vincent, Monna och Naima.

Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet Bild 1 av 4

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

I sminket får Olivia hjälp av kostymör/maskören Daniela Krestelica att testa olika peruker. En peruk tar cirka 40 timmar att göra – ett heltidsjobb för en person under en vecka.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4

Mycket folk bakom kulisserna! Skådespelaren Eva Rydberg, regissören Oskar Mellander, A-fotografen Andres Rignell, B-fotografen Alexandra Magnusson, mask- och kostymassistenten Sofia Bolander lär Olivia hur det går till när det är dags för tagning.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X