Stoppad rapport ledde till KU

Ibrahim Baylans närmaste man ringde till Skolverkets chef Per Thullberg och kritiserade en rapport om lärare och friskolor. Sedan angrep skolministern resultaten i tv. Då drog Per Thullberg in hela studien, trots att han hade känt till den i nästan en vecka.

Under strecket
Publicerad
Annons

9 SvD.se
Läs hur det gick i KU-förhöret
svd.se
9 SvD.se
Läs hela artikeln på
svd.se
Den 24 januari skrev SvD om rapporten som senare drogs tillbaka.
Tidigt på morgonen måndagen den 24 januari började Per Thullbergs telefon att ringa.
Det första samtalet kom från rektorn på Lärarhögskolan i Stockholm. Sedan ringde ordföranden för Lärarnas riksförbund och skolministerns statssekreterare, Johnny Nilsson.
Orsaken till telefonsamtalen var en ny rapport från Skolverket, som blivit morgonens huvudnyhet i SvD och Dagens Eko. Två av slutsatserna i studien var lättantändlig politisk dynamit:
”Friskolor använder sina pengar mer effektivt än kommunala skolor.
”Skolorna blir inte mer effektiva av att ha utbildade lärare.
Men för Per Thullberg, som är generaldirektör för Skolverket, var detta inga nyheter. Så tidigt som den 9 december hade han fått en kopia av den kontroversiella rapporten i sin e-brevlåda.
Veckan före publiceringen hade också de båda forskarna, tillsammans med avdelningschefen Staffan Lundh,
presenterat studien för honom. Mötet ägde rum på generaldirektörens tjänsterum i Skolverkets lokaler på Kungsholmen. Då, onsdagen den 19 januari, hade Per Thullberg inga invändningar.
Dagen därpå höll Skolverkets ledningsgrupp ett möte, där rapporten delades ut till toppcheferna. Överdirektör Leif Davidsson slog larm och påpekade att slutsatserna var mycket uppseendeväckande. Men han lyckades inte stoppa rapporten.

Först på tisdagen den 25 januari, när skolminister Ibrahim Baylan hade angripit den vetenskapliga metoden i SVT:s morgonsoffa och ifrågasatt om rapporten ”någonsin borde ha släppts ut från Skolverket”, drog Per Thullberg in den. Han har själv i efterhand konstaterat att detta är ”exceptionellt” och inte har gjorts tidigare.
Staffan Lundh på Skolverket var den som hade beslutat att rapporten skulle publiceras och diskuterade den med Ibrahim Baylan i tv. Han berättar att det var först när han satt i tv-soffan som han insåg att studien inte tolkades på det sätt som han hade trott.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons