Annons

Stoppa vapenexporten till Thailand

I skuggan av debatten om Saudiarabien så är det viktigt att vi ser över riktlinjerna för svensk vapenexport som helhet. Thailand uppfyller inte de krav som ställs, men ändå var landet vår största mottagare av vapen under förra året, skriver Yasri Khan, ordförande för Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa.

Under strecket
Publicerad

I regeringens regler kring krigsmaterialexport så står det: ”Tillstånd till utförsel av krigsmateriel, eller annan utlandssamverkan som avser krigsmateriel, bör inte lämnas om det avser stat där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer. Respekt för mänskliga rättigheter är ett centralt villkor för att tillstånd skall beviljas.”

Trots detta är Thailand den största mottagaren av svensk vapenexport under förra året. Man kan undra vilka etiska argument som låg till grund för den svenska regeringen när de valde att skriva ett vapenhandelsavtal med thailändska militären efter att de tagit över landet genom en militärkupp 2007. Redan då framkom det i Sydsvenska Dagbladet att de svenska Jasplan som sålts till Thailand skulle användas mot dess egna befolkning i södra Thailand.

Annons
Annons
Annons