Annons

”Stoppa oligarkernas rån av vårt land”

Politisk kris Lettland står mitt i sin ­värsta politiska kris sedan självständigheten för 20 år sedan. Presidenten är på väg att upplösa parlamentet och nyval väntar. Kampen mot ­korruption och mäktiga oligarker ligger bakom.

Under strecket
Publicerad

Riga Kvällen den 28 maj, en lördag, höll Lettlands president Valdis Zatlers ett direktsänt, känsloladdat tv-tal till nationen. Han utlyste en folkomröstning om att upplösa parlamentet, Saeima på lettiska. Två dagar tidigare hade parlamentet vägrat att låta landets antikorruptionsbyrå göra en razzia hemma hos ledamoten Ainars Slesers. Han är också en av Lettlands tre ”oligarker”, rika och mäktiga affärsmän – och politiker.

Detta var droppen för president Zatlers. Politikerna är i händerna på ett fåtal rika – som tänker mer på sina egenintressen än på folkets bästa, sade han.

”Vi ser att parlamentet trivs i en atmosfär av lögner”, sade Lettlands president Valdis Zatlers när han den 28 maj utlyste en folkomröstning om att upplösa Saeiman, landets parlament.

Foto: TOMS KALNINS/AP Bild 1 av 5

En affisch för Ainars Slesers inför valet i oktober 2010. I maj vägrade parlamentet att låta landets antikorruptionsbyrå göra en razzia hemma hos honom.

Foto: INTS KALNINS/REUTERS Bild 2 av 5

Andris Berzins, nyvald president

Foto: ROMAN KOKSAROV/AP Bild 3 av 5

Lettlands premiärminister Vladis Dombrovskis.

Foto: ROMAN KOKSAROV/AP Bild 4 av 5

På Kristaps Petermanis tröja står det: ”Jag tänker med med eget huvud!”

Foto: HÅKAN FORSBERG Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons