Annons

”Stoppa miljardrullningen till olönsam infrastruktur”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi bör vara mer försiktiga med stora investeringar i infrastruktur. I en ny rapport har vi tagit fram förslag som kan leda till betydlig bättre beslut för samhällsekonomin, miljön och skattebetalarna, skriver Andreas Bergström och Sara Davidsson från tankesmedjan Fores.

Under strecket
Publicerad

Andreas Bergström och Sara Davidsson.

Foto: Pressbilder Bild 1 av 1

Vi befinner oss mitt i en snabb teknikutveckling inom transportsektorn. Klimatlagens mål innebär också förändringar i framtidens transporter av människor och gods. Flera politiker verkar då dra slutsatsen att det är läge att göra stora satsningar, på allt från tunnlar till hyperloop. En sund ekonomisk analys leder snarare till att vi bör vara mer försiktiga med investeringar, eftersom osäkerheten är stor när det gäller vilka transportsätt som blir mest effektiva för ekonomi och klimat i framtiden.

I Fores nya rapport ”Att bygga rätt infrastruktur”, skriven av docent Åsa Hansson, Lunds universitet och Sara Davidsson, Fores, diskuteras brister i beslutsprocessen bakom nya investeringar och i de beslutsunderlag som Trafikverket tar fram. Rapporten går också igenom alternativ till statlig skattefinansiering av investeringar. Slutsatsen är att det finns flera reformer som skulle leda till en förbättrad beslutsprocess:

Annons
Annons
Annons