Annons

Stoppa inte sparrevolutionen i Sverige

Foto: Rikard Collsiöö / TT

Januaripartierna riskerar att göra Sverige till ett sämre land för unga, om den höjer skatten på sparande, skriver Benjamin Dousa.

Under strecket
Publicerad

När jag var tolv år hade jag sparat ihop 7 500 kronor genom att jobba extra på släktens städfirma, sälja majblommor och jultidningar. För de pengarna köpte jag mina första aktier: Trelleborg B. Morfar hade sagt att aktier kan få pengar att växa av sig själva, och ville jag ha den där EU-mopeden när jag fyllde 15 skulle jag behöva mer pengar. Det betydde också att jag valde bort att köpa tv-spel, gå på bio och annat som var roligt. Nu blev det ingen moped, men med ytterligare sparande kunde jag drygt elva år senare köpa en bostadsrätt.

Sedan dess har en sparrevolution rullat ut över vårt avlånga land. Enligt Fondbolagens förenings årliga Sifo-undersökning sparar 70 procent av svenskarna och 48 procent av 18–33-åringarna, och detta är utöver premie- och tjänstepensionen. Bland ungdomarna är de vanligaste anledningarna till att man sparar att ha råd med en lägenhet eller hus, till pensionen eller för att ha en buffert. Depåerna hos nätbanken Nordnet har ett medianvärde på 33 500 kronor om man räknar bort de konton som helt saknar pengar, och 40 procent av kunderna är under 40 år. Detta går på tvärs mot den bild som Magdalena Andersson och Socialdemokraterna försöker sätta att kapitalinkomster bara är förpassat till överklassmän.

Annons
Annons
Annons