Annons

”Stoppa handeln med stulen metall”

Bild från järnväg vid Olskroken 2013 där stölder av kopparledningar slog mot tågtrafiken.
Bild från järnväg vid Olskroken 2013 där stölder av kopparledningar slog mot tågtrafiken. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sverige möjliggör för kriminella att tjäna snabba pengar på att stjäla och sälja järn- och metallskrot. Regeringen måste införa ett kontantförbud för denna handel, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Varje år begås det en omfattande mängd järn- och metallstölder i Sverige. Dessa stölder medför ofta stora problem och kostnader för samhället. Exempelvis är det vanligt med stölder av järnvägsräls och avklippta kopparkablar. Sådana stölder ger några tusenlappar till tjuven men kan samtidigt innebära stora avbrott i järnvägstrafiken med förseningar och inställda tåg som följd. Kabelstölder innebär också en stor risk för allvarliga elolyckor när delar av järnvägsanläggningen blir strömförande på grund av att kablar eller jordförbindelser klipps av och stulits. Kabelstölder skapar också instabilitet i elnätet och riskerar vår kraftförsörjning.

Återvinningsindustriernas medlemmar har regelbundet inbrott och stölder på återvinningsanläggningar och mycket resurser och pengar läggs på att bevaka och skydda lagrat järn- och metallskrot. Drivkraften för kriminella personer och stöldligor som begår brotten är att de snabbt kan få kontant ersättning för de stulna metallerna. De säljer nämligen skrotet direkt till hälare som inte vill veta varifrån metallerna kommer. I dag finns det ingen begränsning för hur stort värde som kan säljas för kontant betalning i Sverige.

Annons
Annons
Annons