Annons

Stoppa handeln med alkohol på nätet

Idag lämnar IOGT-NTO in en anmälan till Ekobrottsmyndigheten mot tio företag som vi, efter en omfattande kartläggning, anser bedriver en olaglig och oreglerad handel med alkohol över internet. Det skriver Anna Carlstedt, ordförande IOGT-NTO.

Under strecket
Publicerad

Internetförsäljningen av alkohol till svenskar har ökat kraftigt sedan Rosengrendomen 2007, där EG-domstolen gav privatpersoner rätt att importera alkohol från andra EU-länder via en transporttjänst. Det som började med en möjlighet för en privatperson att importera alkohol från utländska tillverkare har idag eskalerat till en näthandelsindustri där ett stort antal företag med hjälp av webbutiker eller vinklubbar säljer alkohol till svenskar, trots att Systembolaget har ensamrätt på alkoholförsäljningen i Sverige. Att det varit möjligt beror till stor del på att regeringen och Folkhälsoinstitutet blundat för problemet, men det är hög tid att öppna ögonen.

Vi anmäler nu ett urval av de företag som säljer alkohol för att tydligt markera att det enbart är Systembolaget som har rätt att bedriva den detaljhandeln och för att vi vill sätta press på regeringen att upprätthålla den ansvarsfulla alkoholpolitik man säger sig värna.

Annons
Annons
Annons