Annons

Stoppa försäljningen av förgiftad fisk i Sverige

Våra barn har rätt till en ren miljö. De är värda att vi tar bort de livsfarliga gifter vi kan. Därför måste Sverige verka för att förgiftad fisk inte ska få säljas. Det skriver Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

Under strecket
Publicerad

Barn och foster är värda det bästa skydd som går att skapa. Ändå utsätts de idag för miljögifter som kan skada deras hälsa allvarligt. Just nu står regeringen inför ett viktigt beslut – ska den fortsätta acceptera eller motverka att fisk som kontaminerats med miljögiftet dioxin ska få säljas i Sverige? För mig är valet självklart – det vore oacceptabelt om regeringen medgav att tiotusentals kvinnor och barn med statens goda minne ska fortsätta förgiftas med ett av de mest kända miljögifter som mänskligheten skapat.

Bakgrunden är att den socialdemokratiska regeringen 2001 lyckades få ett svenskt undantag från gränsen för hur förgiftad den fisk som säljs inom EU får vara. Även Finland fick undantag. Förutsättningen var att länderna kunde garantera att kostråd till konsumenterna skulle förhindra skadliga hälsofarliga effekter av dioxin. Men när Livsmedelsverket nyligen undersökte hur väl den svenska konsumenten känner till kostråden om fisk konstaterades att enbart 17 procent av småbarnfamiljerna visste att det fanns kostråd som rörde Östersjöfisk. Högst sannolikt är andelen svenskar som dessutom förstår kostrådens innebörd – och som följer dem – avsevärt lägre.

Annons
Annons
Annons