X
Annons
X

”Stoppa försäljningen – akut behov av gamla Karolinska”

Den politiska majoriteten vill sälja ut de väl fungerande byggnaderna som tillhör gamla Karolinska sjukhuset och som innehåller 900 vårdplatser. Men de behövs nu akut för att lösa platsbristen i Stockholmsvården, skriver Elisabet Svenungsson, överläkare och adjungerad professor.

Läs mer om Nya Karolinska

Stockholms akutmottagningar svämmar över med patienter som inte kan placeras, vissa får övernatta på akutbritsar, andra flyttas runt i tillgängliga sängar, ofta långt från de vårdavdelningar som ansvarar för deras vård. Södersjukhuset går i stabsläge på grund av överbelastning. Personal går på knäna och säger upp sig för bättre arbetsmiljö och högre löner i privat vård och kommunal regi, eller så lämnar de sjukvården helt. I brist på fast personal bemannas snart hela vårdavdelningar av tillfällig dyr inhyrd bemanningspersonal.

Dagligen läser vi samtidigt i medierna om nya skandaler och funktionsbrister i det rekorddyra Nya Karolinska sjukhuset (NKS). När och med vilken säkerhet den nuvarande verksamheten vid gamla Karolinska sjukhuset (GKS) kan flytta in i NKS är i nuläget oklart. It-systemet i NKS är nämligen så instabilt att sjukhusledningen i sista stund beslutat stoppa inflyttningen av 900 forskare i det nya forskningshuset eftersom man befarar att ytterligare belastning på det instabila it-systemet skulle riskera patientsäkerheten på NKS. Ingen tidsplan eller lösning på dessa problem har presenterats. Därmed kan troligen inte akutmottagning och andra verksamheter flytta från GKS till NKS som planerat.

Elisabet Svenungsson.

Foto: Privat Bild 1 av 3

Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

Elisabet Svenungsson.

Foto: Privat Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X