Stoppa flykten till skatteparadisen

EU:s skattekommissionär driver nu på för att stoppa skatteflykt och skattefusk. Även Sverige bör tydligt visa att vi inte tolererar detta, inte minst genom att lyfta frågan inför EU-toppmötet i nästa vecka. Det skriver Gunilla Andersson, Attac, tillsammans med flera politiker.

Under strecket
Publicerad

Brittiska Virgin Islands, ett av världens skatteparadis.

Foto: TODD VAN SICKLE/AP
Annons

Äntligen har frågan om skatteflykt och skatteparadis hamnat överst på EU:s dagordning. Insikten om att EU-länderna årligen förlorar 1000 miljarder euro på skattefusk, mer än vad samtliga EU-länder satsar på sjukvård, har lett till att skattekommissionär Algirdas Semeta nu driver på för skarpa beslut på nästa EU-toppmöte i Bryssel den 22 maj. Det var på tiden.

Det behövdes uppenbarligen en Offshoreleaks för att något skulle hända. Grävande journalister från 46 länder har granskat en läcka bestående av över 2,5 miljoner datafiler som avslöjar diktatorer, kriminella, skattesmitare och mer än 120 000 offshoreföretag som utnyttjar skatteparadisen för att kunna öka sin privata förmögenhet. Granskningen visar att banker, advokater och revisorer inte drar sig för att på beställning skräddarsy upplägg som helt uppenbart syftar till skattefusk.

Annons
Annons
Annons