”Stoppa den humanitära katastrofen i östra Ukraina”

Alltför länge har Sverige gjort sig till en ensidig part i konflikten i östra Ukraina. Inför Margot Wallströms resa till Moskva 21 februari uppmanar vi den svenska regeringen att sätta humanitära frågor före storpolitik, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Raserad byggnad i Donetsk i östra Ukraina, den 2 februari i år.

Foto: Alexander Ermochenko/AP
Annons

Den 19 februari har det gått tre år sedan Sveriges regering i utrikespolitiska deklarationen uttryckligen uppmanade ukrainska regeringen att inte ta till våld mot oppositionen. Tre dagar senare kastades dessa humana principer bort. När en ny västvänlig regering tillträtt i Kiev upphörde Sverige att måna om att oppositionella civila inte skulle drabbas av våld.

Sverige måste nu agera för konstruktiva lösningar på Europas största humanitära kris och flyktingkatastrof. Tystnaden kring kriget i Östra Ukraina och dess följder för civilbefolkningen måste brytas. 2.5 miljoner beräknas vara flyktingar. En övervägande majoritet bor kvar i de självutnämnda folkrepublikerna Donetsk och Lugansk. För de som flytt landet är Ryssland det enskilt största mottagarlandet.

Annons
Annons
Annons