Annons

”Stoppa chockhöjt pris för vaktutbildning”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Inrikesminister Mikael Damberg måste ge svar på hur han kan agera för att undvika chockhöjningen av kostnaden för ordningsvaktsutbildningen. Det skriver Kristoffer Tamsons (M).

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg

Varje dygn stoppar och förebygger ordningsvakter slagsmål, övergrepp och våldsamma situationer som uppstår i gatubilden. Återkommande hjälps människor av de ordningsvakter som har kommit att bli ett ordinarie inslag i allas vår vardag. Det är kort sagt svårt att se hur vår kollektivtrafik, våra gallerior eller våra gator och torg skulle se ut utan ordningsvakter. För detta har jag tidigare (SvD 13/2 2019) framfört min oändliga tacksamhet. Nu krävs dock mer än tacksamhet. Nu krävs att vi står upp för våra ordningsvakter – mot regeringens tafatthet och mot chockhöjningen av kostnaden för ordningsvaktsutbildningen.

Polismyndigheten, som ansvarar för utbildning av ordningsvakter, har nyligen föreslagit en chockhöjning av kostnaden för utbildningsverksamheten. Kostnaden för utbildad ordningsvaktspersonal ska höjas och det rejält. För att utbilda sig till ordningsvakt kommer kostnaden att öka med runt 180 procent. För att genomgå den obligatoriska fortbildningen som varje ordningsvakt måste genomgå kommer kostnaden att öka med runt 370 procent. Det är inga småsummor och polisens beslut kommer heller inte gå förbi obemärkt i ett samhälle som är beroende av ordningsvakter.

Annons
Annons
Annons