Annons
X
Annons
X

”Stoppa biståndet om inte uppviglingen upphör”

Den palestinska myndigheten glorifierar och uppmuntrar mördande av israeliska privatpersoner i den pågående terrorkampanjen. Sverige bör ställa krav om stopp på terrorism, uppvigling till hat och våld samt hyllning av terrorister för ett fortsatt ekonomiskt bistånd, skriver Mikael Oscarsson (KD).

[object Object]
Om Sverige öppet skulle kräva och arbeta för att få ett slut på Palestinas stöd till terrorn och uppviglingen till våld skulle Sverige än en gång kunna spela en konstruktiv roll i den palestinsk-israeliska konflikten, skriver debattören. Foto: Hatem Moussa/AP

DEBATT | PALESTINA

Konflikten mellan Israel och Palestina har under många år varit av en av de allra viktigaste att lösa. För att få till stånd en sådan process krävs det dock att den palestinska myndigheten slutar att uppvigla till våld och hat mot Israel. Såväl USA:s förre utrikesminister Hillary Clinton som den så kallade kvartetten (FN, EU, USA och Ryssland) har lyft kravet att den palestinska myndigheten ska ta avstånd från hat och våld för att få ekonomiskt bistånd. Men detta har inte fått stopp på uppviglingen.

Palestinska myndigheten har tvärtom gång efter annan valt att uppmuntra till både terrorism och andra vedervärdiga brott riktade mot Israel. Den palestinska myndigheten fortsätter att sprida antisemitisk och antiisraelisk propaganda via alla tillgängliga mediekanaler och via undervisningen i skolorna.

**I statliga skolor **gör myndigheten gällande att terroristerna är hjältar och att hela Israel tillhör palestinierna. Myndigheten uppkallar gator, torg, skolor och idrottsturneringar efter kända terrorister. Därtill finansierar den palestinska myndigheten också terrorism genom att de betalar ut löner till frisläppta och dömda palestinska terrorister.

Annons
X

Den palestinska myndigheten glorifierar och uppmuntrar mördande av israeliska privatpersoner i den pågående terrorkampanjen. Ett exempel är uttalandet från Jibril Rajoub, en av talespersonerna från Fatah Central Committee: ”17 martyrer (bland dem mördare av Israeler) fördes i går för att begravas. Detta är självklart en källa till stolthet för oss alla. Jag säger: Vem som än utför dessa handlingar av hjältemod kommer vi i Fatah uppmuntra och välsigna. Vi ser dem som kronor för varje palestinier.” Detta sades i officiell palestinsk tv, den 2 januari 2016.

Ett annat uttalande från Rajoub den 17 oktober 2015 glorifierar även det terrorismen: ”Dessa individers ageranden är hjältemod och jag är stolt över dem. Jag gratulerar var och en som har utfört dem. Jag säger till er: Vi är stolta över er… Vem som än konfronterar, kämpar, dör som martyr eller blir fängslad – hans identitet är känd. Vad jag menar är att den kampen, den fängslade, den martyren, de gör det palestinska folket en tjänst.” Även detta sades i officiell palestinsk tv.

Den palestinska myndighetens utbildningsdepartement (som Sverige är en stor biståndsgivare till) har också namngivit ett antal skolor efter massmördare, exempelvis Dalal Mughrab, som ansvarar för morden på 12 barn och 25 vuxna i en busskapning. Myndigheten har även namngivit tre skolor efter Abu Jihad som palestinska myndigheten själv tillskriver mordet på 125 israeler.

Biståndsministern Isabella Lövin sa i riksdagen den 5 maj 2015 ”att det i stödet till demokrati och mänskliga rättigheter i Palestina även ingår ett villkor att verksamhet med svensk finansiering inte får bidra till uppvigling.” Med tanke på ovan nämnda exempel kan man ju ställa sig undrande till om det verkligen går ihop med den överenskommelse vi har med palestinska myndigheten.

Likt de krav som Clinton och den så kallade kvartetten ställt på Palestina borde också Sverige kunna ställa krav om stopp på terrorism, uppvigling till hat och våld samt hyllning av terrorister för ett fortsatt ekonomiskt bistånd.

Nu måste regeringen agera. De 25 skolor som i dag är namngivna efter terrorister måste förmås att byta namn och regeringen måste omförhandla biståndsavtalen med palestinska myndigheten för att få ett stopp på uppviglingen till hat och våld som sker i regionen.

Om Sverige öppet skulle kräva och arbeta för att få ett slut på Palestinas stöd till terrorn och uppviglingen till våld skulle Sverige än en gång kunna spela en konstruktiv roll i den palestinsk-israeliska konflikten.

Mikael Oscarsson

riksdagsledamot Kristdemokraterna

Mikael Oscarsson (KD). Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Om Sverige öppet skulle kräva och arbeta för att få ett slut på Palestinas stöd till terrorn och uppviglingen till våld skulle Sverige än en gång kunna spela en konstruktiv roll i den palestinsk-israeliska konflikten, skriver debattören.

Foto: Hatem Moussa/AP Bild 1 av 2

Mikael Oscarsson (KD).

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X